Τζεμίλ Μπαγίκ: Οι διαδηλωτές είναι «δίκαιοι και δημοκρατικοί ενώ το Ιράν ενεργεί ως επιτιθέμενος»

Τζεμίλ Μπαγίκ: Οι διαδηλωτές είναι «δίκαιοι και δημοκρατικοί ενώ το Ιράν ενεργεί ως επιτιθέμενος»

Τζεμίλ Μπαγίκ: Οι διαδηλωτές είναι «δίκαιοι και δημοκρατικοί ενώ το Ιράν ενεργεί ως επιτιθέμενος»

Τζεμίλ Μπαγίκ: Οι διαδηλωτές είναι «δίκαιοι και δημοκρατικοί ενώ το Ιράν ενεργεί ως επιτιθέμενος»

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, Τζεμίλ Μπαγίκ, είπε ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει να ασκεί βία καθώς διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων, που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία της νεαρής Κούρδισσας Τζίνα Αμινί από την αστυνομία ηθικής. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «δίκαια και δημοκρατικά», εξήγησε ο Μπαγίκ, και κάλεσε την Τεχεράνη να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας εσωτερικά για να αποφευχθεί η ξένη παρέμβαση.

Τα αιτήματα των Ιρανών διαδηλωτών είναι δίκαια και δημοκρατικά, ενώ το ιρανικό καθεστώς το οποίο επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση τις εβδομάδες της αναταραχής στη χώρα, «αποτελεί κίνδυνο για το ίδιο το κράτος του Ιράν», σύμφωνα με τον Συμπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Τζεμίλ Μπαγίκ.

Χιλιάδες Ιρανές βγήκαν στους δρόμους μετά την δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας Τζίνα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, από την αστυνομία ηθικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τις τέσσερις εβδομάδες από τότε, οι ιρανικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 41 ανθρώπων, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν έως και 201 θανάτους αμάχων στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον 28 από τα θύματα των αμάχων πιστεύεται ότι είναι ανήλικοι.

«Το ιρανικό κράτος πρέπει να ακούσει τις γυναίκες και την κοινωνία γενικότερα. Πρέπει να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους», δήλωσε ο Μπαγίκ.

Αντί να εισακούσει τα νόμιμα και δημοκρατικά αιτήματα των διαδηλωτών, το Ιράν «θέλει να εξαλείψει αυτά τα αιτήματα με τη βία», συνέχισε ο Μπαγίκ. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερους θανάτους και σε επιδείνωση των υπαρχόντων προβλημάτων. Το ιρανικό κράτος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί απλώς επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα αντί να τα επιλύουν».

Οι αρχές του Ιράν έχουν κατηγορήσει τις ξένες δυνάμεις, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ότι ευθύνονται για την εξέγερση που διαρκεί εδώ και έναν μήνα στη χώρα. «Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Κάποιοι μπορεί να το πιστεύουν αυτό, αλλά όχι η κοινωνία», είπε ο Μπαγίκ. «Η Αμερική και το Ισραήλ δεν σκότωσαν τη Τζίνα. Μία επίσημη αρχή του ιρανικού κράτους το έκανε. Η εν λόγω Κούρδισσα κοπέλα δολοφονήθηκε καθώς βρισκόταν υπό την κράτηση τους».

Παρ' όλο που μπορεί οι ξένες δυνάμεις να ωφελήθηκαν, ήταν οι ιρανικές αρχές αυτές που έθεσαν τις βάσεις για τις εξεγέρσεις, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του KCK. «Αν δεν θέλετε ξένες χώρες να ανακατεύονται στις εσωτερικές σας υποθέσεις και να δημιουργούν προβλήματα, τότε πρέπει να λύσετε τα εσωτερικά σας θέματα», είπε.

«Οι γυναίκες των Κούρδων και του Ιράν αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ήταν αυτές που ανέτρεψαν τον Σάχη [το 1979]», είπε ο Μπαγίκ, πριν αναλάβουν τα ισλαμικά στοιχεία. «Αν συνεχιζόταν η επανάστασή τους, το Ιράν θα είχε γίνει μια δημοκρατική χώρα… Αντίθετα, η χώρα μετατράπηκε και πάλι σε ένα αυταρχικό καθεστώς… Γι’ αυτό τώρα το καθεστώς βρίσκεται σε σύγκρουση με τις γυναίκες οι οποίες ανέτρεψαν τον Σάχη».

«Οι γυναίκες διεκδικούν την ελευθερία τους. Αυτό σημαίνει διεκδίκηση της ελευθερίας του λαού», πρόσθεσε ο Μπαγίκ. Ο συμπρόεδρος του KCK πρόσθεσε ότι η εσφαλμένη πεποίθηση του Ιράν πως οι Κούρδοι είχαν προκαλέσει τις διαδηλώσεις οδήγησε σε σκληρή καταστολή στην ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν.

Η Τουρκία και το Ιράν «δεν μπορούν να χρησιμοποιούν βία κατά του κουρδικού λαού», είπε ο Μπαγίκ, προτρέποντας για διάλογο. «Όσο βαθύτερο γίνεται το κουρδικό ζήτημα στο Ιράν, τόσο μεγαλύτερα θα γίνονται τα προβλήματα στο Ιράν».