Καραγιλάν: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μικρές πυρηνικές βόμβες από νατοϊκό απόθεμα που διαθέτει
Καραγιλάν: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μικρές πυρηνικές βόμβες από νατοϊκό απόθεμα που διαθέτει
- Date: 3 Οκτωβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 3 Οκτωβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Καραγιλάν: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μικρές πυρηνικές βόμβες από νατοϊκό απόθεμα που διαθέτει
Ο ανώτατος διοικητής του PKK δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει αλλάξει τακτική στο βόρειο Ιράκ λόγω της αντίστασης των κουρδικών δυνάμεων και άρχισε να χρησιμοποιεί έναν νέο τύπο βόμβας.
Η έρευνα για έναν νέο τύπο βόμβας που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός εναντίον κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ από τον Αύγουστο, έδειξε ότι πρόκειται για όπλα που έχουν παραχωρηθεί στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Μουράτ Καραγιλάν, ο συνιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο ανώτατος διοικητής του PKK είπε ότι ο τουρκικός στρατός, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2021 εξαπέλυσε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον θέσεων του PKK στο ορεινό Γκάρε, μια περιοχή στο βόρειο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχει αλλάξει τακτική λόγω της αντίστασης των κουρδικών δυνάμεων.
Ο Καραγιλάν εξήγησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα νέο είδος βόμβας για να καταστρέψουν τις σήραγγες που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι μαχητές.
«Διεξάγαμε αρκετές έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της βόμβας. Πρόκειται για μία "μικρή τακτική πυρηνική βόμβα", με άλλα λόγια ένα όπλο που περιορίζει την επίδραση της βόμβας, μετριάζοντας το πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται», είπε ο διοικητής του PKK.
«Είναι γνωστό ότι τέτοιες βόμβες παραχωρήθηκαν σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στο παρελθόν και πως η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών», δήλωσε ο Καραγιλάν, προσθέτοντας πως το αν η Τουρκία έχει ή όχι την άδεια του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα παραμένει ασαφές.
Οι τακτικές πυρηνικές βόμβες βρίσκονται στη διεθνή ατζέντα τις τελευταίες ημέρες, ιδίως λόγω του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απείλησε να στραφεί στα πυρηνικά όπλα για να σταματήσει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Περίπου 1.900 από τις 4.477 αναπτυγμένες και εφεδρικές πυρηνικές κεφαλές της Ρωσίας ανήκουν στην κατηγορία των τακτικών πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 200 τακτικά πυρηνικά όπλα, 100 από τα οποία βρίσκονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και δεν έχει ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από μόνη της.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα ή τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στο πεδίο μάχης κυρίως όταν οι φιλικές δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή περιοχή και άρα η ακτίνα δράσης τους είναι περιορισμένη. Τέτοια όπλα, τα οποία δεν διέπονται από διεθνείς συνθήκες, έχουν χαμηλότερες εκρηκτικές αποδόσεις και αναπτύσσονται από οχήματα μικρότερης εμβέλειας.
Εκτός από τους ισχυρισμούς του Καραγιλάν, υπάρχουν και τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για ένα περιστατικό στο Γκάρε τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες, παρά τις αλεπάλληλες σχετικές αιτήσεις.
Κούρδοι ακτιβιστές οργανώνουν συνεχώς διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν την αδιαφορία του ΟΑΧΟ.
Αφήστε ένα σχόλιο