Αράμ Τίγκραν: Η φωνή των Κούρδων, των Αρμενίων και των Αράβων
Αράμ Τίγκραν: Η φωνή των Κούρδων, των Αρμενίων και των Αράβων
- Date: 10 Αυγούστου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
- Date: 10 Αυγούστου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
Αράμ Τίγκραν: Η φωνή των Κούρδων, των Αρμενίων και των Αράβων
Ο Αράμ Τίγκραν, ο οποίος τραγούδησε σε πολλές γλώσσες, πέθανε πριν από 13 χρόνια στις 8 Αυγούστου
Στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τον θάνατο του Αράμ Τίγκραν, ενός αγαπημένου Αρμένιου μουσικού από την πόλη Καμισλί του Συριακού Κουρδιστάν.
Ο Τίγκραν, γνωστός και ως Άπε Αράμ, «θείος Άραμ» στα κουρδικά, γεννήθηκε το 1934 στο Καμισλί. Η οικογένειά του κατέφυγε στο Καμισλί από το Ντιγιαρμπακίρ (Άμεντ) για να γλιτώσει από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, γνωστή και ως Medz Yeghern.
Σε ηλικία εννέα ετών ο Τίγκραν είχε αρχίσει να μαθαίνει το ούτι, ένα όργανο παρόμοιο με το λαούτο. Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε να ερμηνεύει τραγούδια στα Κουρδικά, τα Αρμενικά και τα Αραβικά. Έπαιζε επίσης το cümbüş, ένα όργανο που μοιάζει με ούτι, σε κουρδικό φολκλόρ ύφος.
Ο Τίγκραν έδωσε την πρώτη του συναυλία για τον εορτασμό του Νεβρόζ, το κουρδικό ανοιξιάτικο φεστιβάλ, το 1953, ενώ έμενε ακόμη στο Καμισλί.
Το 1966, ο μουσικός εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, δουλεύοντας για δεκαοκτώ χρόνια στο Ράδιο Ερεβάν.
Το 1995, ο Τίγκραν μετακόμισε στην Αθήνα και άρχισε να παράγει τραγούδια στα ελληνικά. Αυτά τα χρόνια πήρε μέρος και σε κουρδικά φεστιβάλ στην Τουρκία.
Ο Τίγκραν νοσηλεύτηκε με καρδιακή νόσο στην Αθήνα το 2009 και πέθανε στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους. Αν και ήθελε να ταφεί στο Ντιγιαρμπακίρ, η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι ο Τίγκραν δεν ήταν Τούρκος πολίτης. Αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης που διορίστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση έκλεισαν επίσης ένα ωδείο που είχε ανοίξει στο όνομα του Τίγκραν στο Ντιγιάρμπακιρ, το 2016.
Ο Τίγκραν κυκλοφόρησε έντεκα άλμπουμ και ηχογράφησε εκατοντάδες τραγούδια στα κουρμαντζί (κουρδικά), αραβικά, ασσυριακά και ελληνικά. Το γερμανικό κουρδικό ινστιτούτο πραγματοποίησε ένα έργο για την αποκατάσταση όλων των τραγουδιών του, το 2021.
Αφήστε ένα σχόλιο