120 συριακές ΜΚΟ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει την τουρκική βία στη βόρεια Συρία
120 συριακές ΜΚΟ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει την τουρκική βία στη βόρεια Συρία
- Date: 23 Αυγούστου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα

- Date: 23 Αυγούστου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
120 συριακές ΜΚΟ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει την τουρκική βία στη βόρεια Συρία
Οι συριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν τις επανειλημμένες εχθροπραξίες στη βόρεια Συρία και ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να τερματιστεί η βία.
Περισσότερες από 120 συριακές οργανώσεις εξέδωσαν δήλωση καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει στη σύγκρουση στη βόρεια Συρία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της βίας.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα "Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη", 121 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να παρέμβουν για να αποτρέψουν νέες στρατιωτικές επιθέσεις και να αποκηρύξουν τα τουρκικά σχέδια δημογραφικής αλλαγής στην περιοχή.
«Οι στρατιωτικές απειλές και εχθροπραξίες σε όλη τη βόρεια Συρία συνεχίζουν να προκαλούν τον όλεθρο στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους (ΕΑΘ), που εγκατέλειψαν άλλες πληγείσες περιοχές της Συρίας», ανέφερε η δήλωση.
«Οι εχθροπραξίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τις αρχές Αυγούστου 2022. Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στη βόρεια Συρία έχουν γίνει μάρτυρες δεκάδων επιθέσεων, με βόμβες, ρουκέτες, αεροσκάφη και drones. Η Τουρκία έχει διαπράξει τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις».
Οι οργανώσεις ανέφεραν ότι μόνο τον Ιούλιο, η Τουρκία και οι δυνάμεις που συνδέονται μαζί της σκότωσαν και τραυμάτισαν 31 άτομα στο Τελ Ταμρ, στην Αιν Ίσα, στο Κομπάνι και στο Τελ Ριφάτ.
Η Τουρκία υπέγραψε χωριστές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τερματίσει την τελευταία της μεγάλη διασυνοριακή επιχείρηση κατά των SDF υπό την ηγεσία των Κούρδων το 2019, αλλά φέτος έχει εντείνει τις επιθέσεις σε περιοχές που συνορεύουν με το έδαφος υπό τον έλεγχό της.
Οι συριακές οργανώσεις πρόσθεσαν ότι η Τουρκία είχε απελάσει περίπου 11.000 Σύριους πρόσφυγες από τις αρχές του 2022, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι η Συρία παραμένει ανασφαλής για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν μια γενική κατάπαυση πυρός σε ολόκληρη τη Συρία, «να διασφαλίσουν ότι κανένα μέρος δεν θα παραβιάσει την εκεχειρία και να αποτρέψουν τυχόν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία που είναι πιθανό να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε η δήλωση.
Οι οργανώσεις κάλεσαν επίσης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποτρέψουν την Τουρκία, τον Λίβανο και άλλες χώρες από το να επιστρέφουν βίαια πρόσφυγες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Επιπλέον, οι οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τουρκικά «σχέδια δημογραφικής αλλαγής» σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα επιθυμεί να επανεγκαταστήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων σε κυρίως κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει αμέτρητες φορές φέτος τις απειλές του για νέες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Ο ίδιος παρουσίασε μάλιστα και ένα σχέδιο επέκτασης των τουρκοκρατούμενων περιοχών βάθους 30 χιλιομέτρων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «ασφαλείς ζώνες» – τις κατεχόμενες δηλαδή περιοχές που οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων.
Αφήστε ένα σχόλιο