Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Ferhad Dêrik (Şibilî), σκοτώθηκε σε επίθεση με τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη al-Malikiyah (Derik) της βορειοανατολικής Συρίας την Παρασκευή.

Επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πόλη al-Malikiyah (Dêrîk) της βορειοανατολικής Συρίας την Παρασκευή σκότωσε έναν Υψηλόβαθμο διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Ferhad Dêrik (Şibilî).

Ο Φερχάντ Ντερίκ ήταν βασικό πρόσωπο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), υπηρετώντας ως συντονιστής μεταξύ των SDF και του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του DAESH (ISIS) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναφορές των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (Asayihs), ένα τουρκικό drone έπληξε ένα σπίτι στην πλατεία Azadi, που βρίσκεται στην καρδιά της al-Malikiyah. Η επίθεση με drone όχι μόνο στοίχισε τη ζωή του διοικητή των SDF, αλλά και τραυμάτισε δύο πολίτες, μια 39χρονη και ένα 11χρονο παιδί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το περιστατικό, οι SDF επιβεβαίωσαν την απώλεια του διοικητή Dêrik, ο οποίος επισκεπτόταν το σπίτι της οικογένειάς του, και καταδίκασε την επίθεση από τον τουρκικό στρατό.

Ο Dêrik καταγόταν από μια οικογένεια με μακρά ιστορία συμμετοχής στο κουρδικό κίνημα στη Συρία, με πολλά μέλη της οικογένειάς του να έχουν δώσει στο παρελθόν τη ζωή τους στον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια σε διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων του ISIS στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις SDF, ο διοικητής τιμήθηκε για την αφοσίωση, την ταπεινοφροσύνη και την ευφυΐα του στο επαναστατικό του έργο. Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις και επιθέσεις, συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του με ισχυρή δέσμευση στους στόχους της επανάστασης της Ροζάβα, ενός κοινωνικού και πολιτικού μετασχηματισμού που οδήγησε στη δημιουργία μιας de facto αυτόνομης διοίκησης στη βορειοανατολική Συρία, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ντερκ έλαβε μέρος σε πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS και υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς.

«Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις», ανέφεραν οι SDF, τονίζοντας ότι οι θυσίες των μαρτύρων τους δεν θα ξεχαστούν και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.