Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό

Σε ταξίδι του στα βόρεια της διχοτομημένης Λευκωσίας την Τρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσπάθειες εδώ και μισό αιώνα των Ηνωμένων Εθνών έχουν αποτύχει, και ότι πρέπει πλέον να υπάρξουν «δύο λαοί και δύο κράτη με το ίδιο καθεστώς».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και για την παράλληλη κίνησή του να ανοίξει την κατεχόμενη περιοχή των Βαρωσίων, η οποία εκκενώθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε μια «δίκαιη» διευθέτηση με μια ενιαία και ενωμένη χώρα, υπό το καθεστώς μιας «διζωνικής» ομοσπονδίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες», ανέφερε η επίσημη δήλωση, η οποία συμφωνήθηκε να εγκριθεί επισήμως σύντομα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και τις δηλώσεις του».

Η Κύπρος χωρίστηκε το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα που προκλήθηκε από την τότε στρατιωτική χούντα στην Αθήνα, που είχε ως στόχο να ενώσει το νησί με την Ελλάδα.

Η χώρα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται στην πλειοψηφία από Ελληνοκύπριους, αποζητά μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη μια «διζωνική» ομοσπονδία δύο περιφερειακών διοικήσεων που είναι θα λειτουργούν ως ένα ενιαίο έθνος.

Σε επίσκεψή του στα κατεχόμενα την Τρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσπάθειες εδώ και μισού αιώνα των Ηνωμένων Εθνών έχουν πλέον αποτύχει και ότι πρέπει να υπάρξουν «δύο λαοί και δύο κράτη με το ίδιο καθεστώς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν θα προκαλέσουν το "πάγωμα" των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για λύση στην Κύπρο.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη «δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα ως αυτοανακηρυχθείσα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμμαχος του Ερντογάν, ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ένα ακόμα βήμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων, του κορυφαίου τουριστικού θερέτρου του νησιού της Μεσογείου, του οποίου ο Ελληνοκύπριος πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή με την εισβολή του 1974.

Ο Τατάρ είπε ότι αρχικά θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει το 3,5 τοις εκατό των Βαρωσίων, του οποίου οι εγκαταλελειμμένες περιοχές βρίσκονται υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης καθώς και την ανάκληση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020», ανέφερε η δήλωση.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ».