Το Ολλανδικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα την «Γενοκτονία των Γεζίντι»

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα την «Γενοκτονία των Γεζίντι»

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα την «Γενοκτονία των Γεζίντι»

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα την «Γενοκτονία των Γεζίντι»

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας αναγνώρισε τις επιθέσεις του ISIS που ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2014 κατά του πληθυσμού των Γεζίντι και τις σφαγές που ακολούθησαν, ως γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στις 6 Ιουλίου 2021, η Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα πρόταση που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο από την βουλευτίνα Anne Kuik, του κόμματος Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA). Η πρόταση έλαβε υποστήριξη από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και αυτό που συνέβη από το 2014 και μετά αναγνωρίστηκε επισήμως ως «γενοκτονία» από το κοινοβούλιο.

Στην πρόταση, τονίστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και πρόσφατα το βελγικό κοινοβούλιο, αναγνώρισαν τις πρακτικές του ISIS εναντίον των Γεζίντι, Χριστιανών και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Η πρόταση περιελάμβανε τη δήλωση: «Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το ISIS διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Γεζίντι καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, τα ακόλουθα ψηφίσματα σχετικά με τη γενοκτονία εγκρίθηκαν επίσης σε ψηφοφορία του Ολλανδικού Κοινοβουλίου:

  • Δέσμευση να ακουστούν οι φωνές των Γεζίντι στις δίκες των μελών του ISIS στις Κάτω Χώρες και να αναγνωριστεί το δικαίωμα αποζημίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας.
  • Διεξαγωγή δίκης των μελών του ISIS στις περιοχές όπου διέπραξαν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων μελών του ISIS που ήρθαν σε αυτές τις περιοχές από το εξωτερικό και διέπραξαν εγκλήματα στην περιοχή.
  • Αύξηση κονδυλίων στήριξης για γυναίκες και παιδιά Γεζίντι που έγιναν θύματα της βαρβαρότητας του ISIS.
  • Κυβερνητική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του Σενγκάλ (Σιντζάρ).

Στις 3 Αυγούστου 2014, το ISIS επιτέθηκε στο Σιντζάρ στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στους Γεζίντι που ζούσαν εκεί. Η περιοχή καταλήφθηκε από το ISIS για περισσότερο από ένα χρόνο και χιλιάδες Γεζίντι σκοτώθηκαν, ενώ χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κρατήθηκαν στις φυλακές των τζιχαντιστών. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι Γεζίντι υποβλήθηκαν σε βάρβαρα βασανιστήρια και κακομεταχείριση.