Το μανιφέστο της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τους Κούρδους»

Το μανιφέστο της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τους Κούρδους»

Το μανιφέστο της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τους Κούρδους»

Το μανιφέστο της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τους Κούρδους»

Το παρακάτω κείμενο, από τους Thomas S. Kaplan και Bernard-Henri Lévy, αποτέλεσε το εναρκτήριο κάλεσμα για τη δημιουργία του οργανισμού Justice for Kurds και δημοσιεύθηκε στην Washington Post, στις 8 Μαρτίου 2018.

Το Justice for Kurds (JFK), μια μη κερδοσκοπική ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη, οργανωμένη βάσει του νόμου των ΗΠΑ, ξεκίνησε πλέον επισήμως τις δράσεις της.

Το JFK είναι μια γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί έναν πιστό φίλο της Δύσης: τον κουρδικό λαό. Οι συνιδρυτές της JFK είναι ένας Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης, και ένας Αμερικανός επενδυτής, περιβαλλοντολόγος και υποστηρικτής των ανθρωπιστικών αξιών. Πολύ απλά, δεν πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη και η Τιμή σχετικά με τη μεταχείριση των συμμάχων μας πρέπει να παραμένουν στα λόγια.

Ένας αρχαίος λαός που αποτελεί μία δύναμη σταθερότητας και είναι παράδειγμα ενός μετριοπαθούς και φωτισμένου Ισλάμ, οι Κούρδοι, σήμερα περιβάλλονται από στρατιωτικές και θρησκευτικές δικτατορίες. Παρά την τυραννία αυτή της γεωγραφίας, έχουν δημιουργήσει μια ελεύθερη, ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία στην οποία όλες οι θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά και όπου οι γυναίκες και οι άνδρες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί σταθεροί προμαχώνες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Και στις δύο χώρες, οι Κούρδοι μαχητές ρίχνουν το αίμα τους ενάντια στον ISIS για την υπεράσπιση του κοινού μας πολιτισμού.

Με την τρομοκρατία σε απόσταση, η Δύση τους αφήνει τώρα στο έλεος ισχυρών γειτόνων που δεν θα συγχωρήσουν το όνειρό τους για ανεξαρτησία. Πριν από λίγους μήνες, τα εδαφικά οφέλη που είχαν επιτύχει οι Κούρδοι στο Ιράκ, με την καταπολέμηση του ISIS κατασχέθηκαν υπό την αιγίδα του Ιράν, παρόλο που είχε προηγηθεί δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που εγκρίθηκε από πάνω από το 90% του κουρδικού λαού. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι της Συρίας δέχονται άμεση επίθεση από τον τουρκικό στρατό.

Επειδή η εγκατάλειψη και η πολιορκία των Κούρδων είναι απλώς απαράδεκτη και επειδή είναι ντροπιαστικό να εγκαταλείπουμε έναν λαό που έχει επανειλημμένα θεωρηθεί αναλώσιμος όταν δεν τον χρειάζονται πλέον, δημιουργήσαμε αυτόν τον οργανισμό για να τιμήσουμε το χρέος μας προς τους Κούρδους.

Το Justice for Kurds επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους φίλους της ελευθερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και όλο τον κόσμο, για αυτόν τον θαρραλέο λαό - για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φιλοδοξίες του. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ την τεράστια συμβολή του κουρδικού λαού στον κοινό μας αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα και την ανάγκη μελλοντικής συμμετοχής τους στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ασφαλούς διεθνούς τάξης.

Η αφύπνιση της συνείδησης είναι ο στόχος μας. Μέσω δημόσιων προγραμμάτων, εκστρατειών για την αύξηση της κατανόησης και πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των κούρδων νέων και των ανερχόμενων γενεών στις δυτικές δημοκρατίες, το Justice for Kurds σκοπεύει να καταστήσει την υπεράσπιση αυτού του λαού, ως έναν ευγενή και βιώσιμο αγώνα: Έναν αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, εδώ και στη Μέση Ανατολή.

Thomas S. Kaplan and Bernard-Henri Lévy