Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Γεζίντι από το ISIS

Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Γεζίντι από το ISIS

Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Γεζίντι από το ISIS

Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Γεζίντι από το ISIS

Το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνώρισε ως γενοκτονία τη σφαγή των Γεζίντι το 2014, μεταξύ των χειρότερων που διαπράχθηκαν από το ISIS. Οι διεθνείς ΜΚΟ θεωρούν αυτή την αναγνώριση ως ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη για την κοινότητα των Γεζίντι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου ψήφισε την Τετάρτη ομόφωνα την αναγνώριση ως γενοκτονίας, των εγκλημάτων του ISIS κατά της κοινότητας των Γεζίντι το 2014.

Η Yazda, μια πολυεθνική ΜΚΟ που υποστηρίζει τα θύματα των Γεζίντι, και το Δίκτυο Επιζώντων Γεζίντι (YSN), δήλωσαν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι από το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα, για τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη και λογοδοσία για την κοινότητα των Γεζίντι.

«Οι δράστες της γενοκτονίας των Γεζίντι δεν έχουν ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη, ωστόσο, αυτή η απόφαση του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την απόδοση δικαιοσύνης για την κοινότητα των Γεζίντι», αναφέρει η δήλωση.

«Το Da’esh [ISIS] διέπραξε γενοκτονικές πράξεις κατά των Γεζίντι, συμπεριλαμβανομένων μαζικών και ατομικών δολοφονιών, βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών, βιασμών, σεξουαλικής εκδούλευσης, κακοποίησης και λοιπών απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων με σκοπό τον αποδεκατισμό του πληθυσμού των Γεζίντι».

Μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει προηγουμένως τις σφαγές ως γενοκτονία το 2016, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ίδια χρονιά.

Οι επιθέσεις του ISIS κατά των Γεζίντι ξεκίνησαν στην περιοχή Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ στις 3 Αυγούστου 2014, μετά την αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων από την περιοχή.

Το ISIS κατέλαβε τη γη των Γεζίντι, αναγκάζοντας νεαρές γυναίκες σε σεξουαλική και οικιακή σκλαβιά για τους μαχητές του ISIS, σφαγιάζοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας τους Γεζίντι στην περιοχή. Άνδρες Γεζίντι που αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ εκτελέστηκαν και πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια Γεζίντι υποδουλώθηκαν. Κρατούμενες σε καθεστώς σεξουαλικής σκλαβιάς, οι επιζήσαντες ανέφεραν ότι πουλήθηκαν επανειλημμένα, χαρίζονταν ή διαμοιράζονταν μεταξύ των μαχητών του ISIS.

Μεταξύ 30.000 και 50.000 Γεζίντι κατέφυγαν στα Όρη Σιντζάρ, όπου αντιμετώπισαν την πείνα και την δίψα.

Πενήντα χιλιάδες Γεζίντι στο όρος Γεζίντι κατάφεραν να διαφύγουν όταν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έσπασαν την πολιορκία του ISIS στα βουνά. Οι περισσότεροι από αυτούς διασώθηκαν από Κούρδους μαχητές των PKK και YPG, μαζί με πολυεθνικές επιχειρήσεις διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια που κατέφθασε στα βουνά με ελικόπτερα.

Το ISIS απομακρύνθηκε από την περιοχή στις 13 Νοεμβρίου 2015. Χιλιάδες Γεζίντι παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα.

Πολλές γυναίκες και παιδιά Γεζίντι πιστεύεται ότι κατοικούν στον καταυλισμό Al-Hawl στη βορειοανατολική Συρία, ανάμεσα σε οικογένειες μελών του ISIS, φοβούμενοι να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα λόγω απειλών για αντίποινα και θάνατο από μαχητές του ISIS.