Το Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν (KNK) καταδίκασε την υποταγή του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας στον Ερντογάν και τη συνεργασία τους στα εγκλήματα του τουρκικού κράτους ενάντια στη θέληση του κουρδικού λαού.
Τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία εξέφρασε το Εκτελεστικό Όργανο του ΚΝΚ, μέσω ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε για την κοινή γνώμη.

Το KNK είπε: «Η αποδοχή των αιτημάτων του φασίστα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σημαίνει να σκοτώνεις Κούρδους και να τους εκτοπίζεις σε όλο το Κουρδιστάν».

Το KNK δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο Ερντογάν υπέγραψαν μια συμφωνία επτά ρητρών, πριν από τη σύνοδο κορυφής, που δεν λάμβαναν υπόψη τους δημοκρατικούς νόμους και παραδόσεις και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε για άλλη μια φορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, απειλεί τα δημοκρατικά έθνη, εξασφαλίζοντας συναίνεση γύρω από τις δικτατορικές πολιτικές του για την εξόντωση των Κούρδων.

Το KNK πρόσθεσε ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ευχαρίστησαν τους Κούρδους, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ για το ρόλο τους στην ήττα των μισθοφόρων του ISIS και δήλωσε: «Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι η Τουρκία ίδρυσε το ISIS».

Το KNK κατέστησε σαφές ότι ο Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ, συνεχίζει να πολεμά τους Κούρδους μέσω των πληρεξουσίων του από το ISIS και το ΝΑΤΟ και ο συνασπισμός που συνδέεται με τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια πρέπει να δώσουν σημασία αυτή η πρόσφατη ιστορία και η σημαντική περιφερειακή δυναμική.

Η ανακοίνωση του KNK σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ νομιμοποίησε τις  4οετη επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων μέσω αυτής της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός επιτίθεται στις δυνάμεις των ανταρτών με πυρομαχικά και χημικά όπλα.

Το KNK κατέληξε λέγοντας ότι η Σουηδία και το ΝΑΤΟ συμπορεύονται με τον Ερντογάν στη διάπραξη των εγκλημάτων κατά των Κούρδων.