Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Κούρδων αμάχων και ακτιβιστών στην κουρδική περιοχή του Ιράν συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο του 2023.

Στις μηνιαίες εκθέσεις του, το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN) επισημαίνει περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων αμάχων σε διάφορες περιοχές και πόλεις σε όλο το Ιράν.

Το KHRN δημοσίευσε μια νέα έκθεση που περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν και αναφέρθηκαν από όλο το Ιράν μέσω των δικών του πηγών και μηχανισμών επαλήθευσης από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

«Το περιοριστικό περιβάλλον για τις ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που υποβάλλονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οικογένειές τους, καθιστούν δύσκολη τη δημοσίευση ακριβών και περιεκτικών εκθέσεων», ανέφερε το KHRN.

Εκτελέσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα του KHRN, το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 18 κρατούμενους στο Karaj, το Orumiyeh, το Kermanshah, το Ardabil και το Ilam τον Νοέμβριο.

Γυναικοκτονία

Τουλάχιστον πέντε γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες μέλη της οικογένειάς τους στο Gilabgharb και στο χωριό Qazanchi στο Kermanshah τον περασμένο μήνα.

kolbar και έμποροι

Τον Νοέμβριο, τουλάχιστον τρεις kolbar, μεταξύ των οποίων ένα 17χρονο παιδί, πυροβολήθηκαν από Ιρανούς συνοριοφύλακες, ένας kolbar πέθανε ως αποτέλεσμα πτώσης από τα συνοριακά υψώματα και ένας άλλος πέθανε από κρυοπαγήματα στις δυτικές συνοριακές περιοχές της Χώρα.

Συνολικά 102 kolbar τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Από αυτούς, 98 πυροβολήθηκαν από συνοριοφύλακες, δύο έπεσαν από συνοριακά ύψη, ένας τραυματίστηκε σε έκρηξη νάρκης και ένας ξυλοκοπήθηκε.

Μεταξύ των τραυματιών kolbar που πυροβολήθηκαν από συνοριοφύλακες ήταν ένας 14χρονος, δύο 16χρονοι, έξι 17χρονοι, δύο 18χρονοι και τρεις 19χρονοι.

Εργατικά ατυχήματα

Στις 7 Νοεμβρίου, τουλάχιστον ένας εργάτης σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα στο χωριό Sorkheh Dezaj στο Sanandaj.

Κρατήσεις και συλλήψεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 31 πολίτες, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, οκτώ ακτιβιστές, έναν ράπερ και έναν ιμάμη.

Τουλάχιστον πέντε από τους κρατούμενους πολίτες στάλθηκαν στις φυλακές της Τεχεράνης, του Ιλάμ, του Σακζέζ και του Σαναντάι.

Ποινές φυλάκισης

Τον περασμένο μήνα, τα ιρανικά δικαστήρια καταδίκασαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα από το Σαναντάι σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονταν από φυλάκιση ενός έτους με αναστολή έως πέντε χρόνια φυλάκισης.

2023-12-04T00:31:54+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top