Το HDP θα ψηφίσει όχι στην τουρκική βουλή για διασυνοριακές επιχειρήσεις

Το HDP θα ψηφίσει όχι στην τουρκική βουλή για διασυνοριακές επιχειρήσεις

Το HDP θα ψηφίσει όχι στην τουρκική βουλή για διασυνοριακές επιχειρήσεις

Το HDP θα ψηφίσει όχι στην τουρκική βουλή για διασυνοριακές επιχειρήσεις

Παρατηρώντας ότι τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης άνοιξαν την πόρτα στις πολεμικές πολιτικές της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του HDP, Σαρουχάν Ολούτς, προέτρεψε τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «όχι» στο νέο ψήφισμα του πολέμου.

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Σαρουχάν Ολούτς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ατζέντα της Τουρκίας.

Ο Ολούτς υπενθύμισε ότι οι επτά από τους δέκα πρεσβευτές που απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει από τη χώρα είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) μαζί με αυτές τις χώρες. «Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί λογικά ότι αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή προέτρεψαν την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΣΑΔ», είπε.

Ο πολιτικός του HDP τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αφορούν ουσιαστικά τα κράτη μέλη. «Οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ είναι κυρίως ατομικές κατά των κρατών. Επομένως, οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα είναι στην ευθύνη των κρατών. Κανείς που γνωρίζει για την ΕΣΑΔ και το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να πει ότι το θέμα αφορά τη δικαιοσύνη. Το θέμα αφορά το κράτος και την κυβέρνηση. Είναι μια απόφαση κατά του κράτους. Μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τη δημοκρατία και το νόμο, δεν αναγνωρίζει και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και παραβιάζει το άρθρο 46 της ΕΣΑΔ, δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό το θέμα ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθινός», είπε.

«Ο Ερντογάν δημιουργεί τεχνητές κρίσεις»

Ο Ολούτς επεσήμανε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει πάψει να είναι εσωτερική υπόθεση των κρατών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσθεσε ότι έτσι διαμορφώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. «Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται έξω από τη δικαιοδοσία των κρατών. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν το γνωρίζει αυτό και δεν ενημερώνει τον κόσμο σχετικά. Κανένα κράτος δεν μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του όπως επιθυμεί. Κανένα κράτος δεν μπορεί να το πει αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ΕΣΔΑ, είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του HDP παρατήρησε ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να βγει από την κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή μέσω τεχνητών κρίσεων.

«Η οικονομία διέρχεται μια κρίση που προκαλεί καταβύθιση της τουρκικής λίρας. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι σέβεται το νόμο. Δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν τον Καβαλά και τον Ντεμιρτάς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεδριάζει τον Νοέμβριο, όπου θα συζητηθεί για άλλη μια φορά η Τουρκία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να οδηγήσει την Τουρκία σε αυτή την κατάσταση. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Μην προσβάλλετε αυτούς που ζητούν την εφαρμογή τους.

Η κυβέρνηση μόλις υποσχέθηκε να κηρύξει 10 πρεσβευτές ως persona non grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα). Η τουρκική κυβέρνηση κυβερνά μια χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τη σύμβαση και τις δικαστικές αποφάσεις και να μην καταφεύγει σε νομικά τεχνάσματα. Το τουρκικό νόμισμα βυθίζεται σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας αυτού. Η τουρκική λίρα κυμαίνεται γύρω στις 9,80 μονάδες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Γιατί η κυβέρνηση κάνει δηλώσεις που αποδυναμώνουν την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ; Γιατί αυτή η κυβέρνηση κλείνει εσκεμμένα τα μάτια στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας; Ποιος παίρνει αυτά τα δολάρια; Ποιος γίνεται πλούσιος; Αυτοί που γίνονται φτωχοί είναι οι απλοί άνθρωποι, η κοινωνία, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στην αγορά. Πού είναι ο υπουργός Οικονομικών; Τον είδε ή τον άκουσε κανείς; Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι πουθενά, σιωπά. Καθώς η οικονομία καταρρέει, ο υπουργός Οικονομικών παραμένει σιωπηλός. Πού είναι ο υπουργός Οικονομικών όταν το τουρκικό νόμισμα εξασθενεί;

Πολιτικές πολέμου

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αντιμετωπίζει αποτυχίες από κάθε άποψη. Εξηγήσαμε ότι η επίσημη πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο είναι λάθος. Χρειαζόμαστε διπλωματία, όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εξηγήσαμε ότι οι πολιτικές που αφορούν το Αιγαίο και τη Λιβύη είναι λάθος. Η αντιμετώπιση των δυτικών συμμάχων είναι λάθος. Χρειάζεται διπλωματία. Είπαμε ότι δεν χρειάζονται σκληρά λόγια, πόλωση ή κλιμάκωση. Αποδείχθηκε ότι όλες οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι λάθος. Η κυβέρνηση έχει σταδιακά απομακρυνθεί από όλους. Το τελευταίο ζήτημα με τους πρεσβευτές είναι ένα καλό παράδειγμα.

Η νέα εντολή στρατιωτικής επέμβασης που θα συζητηθεί στη βουλή είναι άλλο ένα παράδειγμα της ίδιας νοοτροπίας. Το νομοσχέδιο που ζητά την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας σε ξένες χώρες έχει παραταθεί έξι φορές μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση παρατάθηκε κατά ένα χρόνο. Τώρα ζητήθηκαν άλλα δύο χρόνια. Γιατί; Πιστεύει αυτή η κυβέρνηση ότι η βουλή δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2023; Δημιουργείται προεκλογικό κλίμα. Στερείται αυτοπεποίθησης η κυβέρνηση για ένα χρόνο μετά; Δεν είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον της; Μήπως επειδή πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να λάβει υποστήριξη ούτε από τους δικούς της βουλευτές, άρα ζητά την κοινοβουλευτική έγκριση δύο χρόνια νωρίτερα; Η πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση θα πρέπει να αναζητήσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αντί να αναζητήσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να είναι έτοιμα να πουν ναι στο αίτημα της κυβέρνησης για διετή παράταση. Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανοίγουν την πόρτα στις πολεμικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ας το υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά: αυτό το νομοσχέδιο θα κάνει την Τουρκία να μπει στη γκρίζα λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF). Θα ανοίξει το δρόμο για νέες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει νόμος, δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Τουρκία και ότι έχουν επικρατήσει λογικές εισβολής στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η νέα εντολή σημαίνει ναι στους πολέμους στη Συρία. Σημαίνει ναι στα απομεινάρια της Αλ Κάιντα και του ISIS. Σημαίνει ότι ο ISIS και άλλα παρόμοια μορφώματα θα περιφέρονται ελεύθερα σε αυτή τη χώρα.

Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με όλους τους γείτονές της σε οικονομικό, διπλωματικό και πολιτιστικό επίπεδο. Θέλουμε ο 10χρονος πόλεμος στη Συρία να επιλυθεί με δημοκρατικές μεθόδους με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης, και όχι μέσω του πολέμου, των πολέμων των μισθοφόρων και των δημογραφικών επιχειρήσεων στα εδάφη της Συρίας. Θα ψηφίσουμε όχι στην πρόταση για διασυνοριακές επιχειρήσεις. Θα εξηγήσουμε τους λόγους μας για αυτό το θέμα στη Γενική Συνέλευση της βουλής».