Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την καταστολή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ιδίως του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την καταστολή των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία, ιδίως του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελευθερία όλων των κομμάτων να ασκούν τις νόμιμες δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές ενός δημοκρατικού συστήματος.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου υπογράμμισαν ότι η πρόοδος σε οποιαδήποτε ημερήσια διάταξη με την τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαρτάται από την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 67 αποχές.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν έντονα το κατηγορητήριο που υπεβλήθη ξανά από τον επικεφαλής εισαγγελέα της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό τη διάλυση του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, και στο οποίο αιτείται παράλληλα την πολιτική απαγόρευση σχεδόν 500 μελών του κόμματος.

Σημειώθηκε στο ψήφισμα ότι η υπόθεση εναντίον του HDP αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας πολυετούς καταστολής, η οποία έχει οδηγήσει χιλιάδες μέλη κομμάτων, στελέχη, βουλευτές και δήμαρχους να δικάζονται, κυρίως για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι το να επιτρέπεται στο HDP να συμμετέχει ανεμπόδιστα στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας είναι ένας απλός τρόπος για να καταστεί η τουρκική κοινωνία πιο δημοκρατική και να δημιουργηθεί μια θετική ώθηση προς την ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος. Καταδίκασαν επίσης την απόφαση των τουρκικών αρχών να απομακρύνουν δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από το αξίωμά τους, βάσει αμφισβητούμενων αποδεικτικών στοιχείων και να τους αντικαταστήσουν με μη εκλεγμένους κρατικούς «διαχειριστές».

Σαράντα οκτώ από τους 65 δημάρχους που εξελέγησαν στο αξίωμά τους το 2019 ως υποψήφιοι του HDP, απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν από «διαχειριστές» από την Άγκυρα. Αρκετοί δήμαρχοι συνελήφθησαν επίσης με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν επίσης τα πολιτικά, νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την παράλυση των δήμων στους οποίους είχαν εκλεγεί ως δήμαρχοι οι υποψήφιοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζουν να υπονομεύουν την ικανότητα της αντιπολίτευσης να ασκεί τα δικαιώματά της και να εκπληρώνει το δημοκρατικό της ρόλο. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Τουρκία να διασφαλίσει τον σεβασμό του πλουραλισμού και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.

Το ψήφισμα κάλεσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία να παρακολουθήσει την κατάσταση παρακολουθώντας τις πολιτικές δίκες που πραγματοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της «δίκης Κομπάνι», προχωρώντας σε δημόσιες δηλώσεις και ζητώντας άδεια για επισκέψεις σε φυλακές.

Εκατόν οκτώ στελέχη και μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ηγετών του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, κατηγορούνται στην αμφιλεγόμενη «δίκη Κομπάνι».

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι, εκτός από βελτιώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πρόοδος σε οποιαδήποτε θετική ατζέντα που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Τουρκία θα πρέπει να εξαρτάται από βελτιώσεις στην κατάσταση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως αυτά εγγυώνται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων και της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.