Συνέντευξη της Amineh Kakabaveh στην Φωνή των Κούρδων
Συνέντευξη της Amineh Kakabaveh στην Φωνή των Κούρδων
- Date: 11 Δεκεμβρίου, 2022
- Date: 11 Δεκεμβρίου, 2022
Συνέντευξη της Amineh Kakabaveh στην Φωνή των Κούρδων
Στις 30 Νοεμβρίου διοργανώσαμε στην Αθήνα μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων Ελλάδος, το Ίδρυμα Ελευθερία-Azadi (www.azadifreedom.org) και την Εφημερίδα Δημοκρατία, εκδήλωση με θέμα: «Το Κουρδικό ζήτημα, ο εκβιασμός της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ από την Τουρκία».
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης και επίτιμη προσκεκλημένη στη χώρα μας ήταν η π. Βουλεύτρια του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Amineh Kakabeveh.
Η «Φωνή των Κούρδων» συναντήθηκε με την Αμινέ στην Αθήνα και την ρωτήσαμε για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδος, τον αντι-νατοϊκό ρόλο της Άγκυρας και την ελληνοκουρδική φιλία.
Αμινέ καλώς ήρθες στην Ελλάδα. Πώς ήταν η εμπειρία σου και τι μπορείς να μας πεις για την ελληνοκουρδική φιλία;
Καλώς σας βρήκα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Από τη στιγμή που έφτασα στην Αθήνα ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει. Και πριν ωστόσο, όταν στοχοποιήθηκα από την Τουρκία, ως μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου, δέχθηκα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης από τον Ελληνικό λαό. Είναι σαφής η αμοιβαία υποστήριξη, εκτίμηση και ο σεβασμός μεταξύ του Κουρδικού και του Ελληνικού λαού. Και αυτό κατέστη σαφές και κατά την εκδήλωση που είχαμε εδώ στην Αθήνα.
Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, κάποιοι φίλοι μου με προειδοποίησαν πως υπάρχει τουρκική παρουσία εδώ, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα. Ωστόσο δεν συνέβη το παραμικρό, ενώ η αγάπη του Ελληνικού λαού με έκανε να αισθανθώ ιδιαίτερα ασφαλή και ευπρόσδεκτη.
Ποια είναι η αποτίμησή σου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η Τουρκία σαφώς απειλεί την Ελλάδα με τρόπο ωμό και προκλητικό. Επιθυμεί από ότι φαίνεται να προκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση σε εξελίξεις που θα στοιχίσουν στους Έλληνες. Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα είναι το τουρκικό καθεστώς. Ο απλός λαός δεν επιθυμεί τον πόλεμο αλλά είναι φοβισμένοι και απειλούνται από το ίδιο το καθεστώς. Αυτό που απαιτείται για να επιλυθούν και οι προκλήσεις και οι ελληνοτουρκικές διενέξεις είναι μια δημοκρατική ηγεσία στην Τουρκία και κατ’ επέκταση μια δημοκρατική Τουρκία.
Ποιος ο ρόλος τελικά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο κρίσης για την συμμαχία, και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η ανορθόδοξη συμπεριφορά της;
Η Τουρκία κακώς αποτελεί μέλος της νατοϊκής συμμαχίας. Πρόκειται για ένα παραβατικό καθεστώς το οποίο είναι αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, κατά παράβαση του ιδρυτικού χάρτη του ΝΑΤΟ. Είναι μια χώρα η οποία απειλεί την Ελλάδα, και διαπράττει εγκλήματα κατά του Κουρδικού λαού, χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον τους, φυλακίζει εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς, δημοσιογράφους. Ήταν όμως ο Κουρδικός λαός αυτός ο οποίος σε συνεργασία με χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ κατανίκησε την μεγαλύτερη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας - το Daesh (σ.: το ISIS). Παράλληλα κρατά πολιτικά όμηρους την Σουηδία και την Φινλανδία για την δική τους ένταξη στην συμμαχία.
Ποια η άποψη σου για την μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας απέναντι σε μια αναθεωρητική Τουρκία;
Αυτό που εισέπραξα εδώ στην χώρα και από τον τύπο και τη δημοσιογραφία, φαίνεται πως υπάρχει ένα έντονο κλίμα κατά της Τουρκίας, μετά και τις ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. Οφείλω να ομολογήσω πως ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν το δείχνει στα διεθνή φόρα εναντίον της Άγκυρας.
Δυστυχώς, δεν έχω ακούσει καμμία κριτική για τον τύραννο Ερντογάν, είτε από την Ελλάδα ως μεμονωμένη χώρα, είτε από την ΕΕ εν συνόλω. Κάνουν διακρίσεις μεταξύ των δικτατόρων. Όταν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί χημικά όπλα και σκοτώνει παιδιά στο Κουρδιστάν του Ιράκ, τη Ροζάβα και την Τουρκία τότε όλα είναι εντάξει, αλλά όταν ο δικτάτορας Πούτιν κάνει το ίδιο, όλη η ΕΕ συνασπίζεται εναντίον του. Αυτή η υποκρισία και η απογοήτευση που προκαλεί είναι προφανής. Οι Κούρδοι που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης όταν η ΕΕ και ο κόσμος τους χρειαζόταν για να σώσουν τον πλανήτη μας από την χειρότερη μορφή βαρβαρότητας που αποτελούσε το Daesh/(σ.: το ISIS), τώρα βλέπουν τις ίδιες χώρες να τους γυρίζουν την πλάτη.
Συνεπώς η αντίδραση του κόσμου, και εδώ στην Ελλάδα, είναι κατανοητή όχι μόνο για τις γενικότερες και ειδικότερες τουρκικές απειλές αλλά και για την ανευθυνότητα της Τουρκίας όσον αφορά την προσφυγική κρίση. Για την οποία πρέπει να αναφέρω πως δώσαμε 6 δις ευρώ στην Άγκυρα, με σκοπό να παρέχει άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους, και αντιθέτως ο Ερντογάν τους εκμεταλλεύτηκε και τους έθεσε σε κίνδυνο. Και από αυτά τα 6 δις, τα μισά τα παρείχε η Σουηδία.
Παράλληλα, όπως προανέφερα, είναι σαφές ότι ο Ελληνικός λαός αγαπάει τους Κούρδους. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα του ΡΚΚ που αναγνωρίζεται λανθασμένα από τα κράτη της Ε.Ε. ως τρομοκρατική οργάνωση. Και λέω λανθασμένα διότι η ίδια η Τουρκία είχε ξεκινήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με το ΡΚΚ έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη, αλλά οι Τούρκοι πολιτικοί εγκατέλειψαν δυστυχώς τις συνομιλίες για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.
Γι’ αυτό λέω πως πρέπει να ζητήσουμε, και η Ελλάδα, να αφαιρεθεί η εν λόγω οργάνωση από τις λίστες τρομοκρατίας, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος για διάλογο και πολιτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Ο Ερντογάν επιδιώκει να καταστρέψει ολοσχερώς τις κουρδικές κοινότητες στο Κουρδιστάν και η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει.
Πολύ ενδιαφέρον. Τι άλλο θα πρότεινες στην ελληνική αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας;
Πρέπει να αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωβουλής κτλ., το Κουρδικό ζήτημα. Να αφαιρεθεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν από τις λίστες της Ε.Ε. καθότι αυτό αποτελεί απλώς μια πράξη κατευνασμού της Τουρκίας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας η οποία διεξάγει επεκτατικούς πολέμους, καθώς και οικονομικές κυρώσεις, ιδίως όταν η Άγκυρα δεν τηρεί τα συμπεφωνηθέντα.
Η Ευρώπη μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο οφείλει να διατηρήσει ακέραιες τις αρχές και τις αξίες της. Με γνώμονα τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, είναι απαράδεκτο να στέλνεις όπλα σε ένα καθεστώς που σκοτώνει και διεξάγει εισβολές και πολέμους.
Σε ευχαριστούμε Αμινέ. Όμως πρέπει να πούμε δυο λόγια και για το βιβλίο σου με τίτλο «Αμινέ - Όχι πιο μεγάλη από ένα Καλάσνικοφ: Μία Πεσμεργκά στη Βουλή», το οποίο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι θα μεταφραστεί και στα Ελληνικά.
Ναι, σας ευχαριστώ, πράγματι το βιβλίο μου μεταφράζεται στην Ελληνική γλώσσα και ετοιμάζουμε την παρουσίασή του στην Αθήνα, την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αν και αγάπησα τόσο πολύ την Ελλάδα, που θα επιστρέψω σύντομα και θα συναντηθώ με τους φίλους μας σε ένα συνέδριο αυτόν τον Φεβρουάριο.
Εξαιρετικά νέα Αμινέ, θα χαρούμε λοιπόν να σε δούμε και πάλι σύντομα, και καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο. Είσαι πραγματικά μια ηρωίδα και μια πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Σας ευχαριστώ πολύ. Ωστόσο δεν χρειαζόμαστε και άλλες Αμινέ. Περισσότερους φίλους χρειαζόμαστε. Αυτό ακριβώς δηλαδή που συμβαίνει στη Ροζάβα με το πλήθος ανθρώπων από όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκεί για να συνδράμει στην επανάσταση για δημοκρατία και ειρήνη των λαών.
Πέρασα καταπληκτικά στην Ελλάδα, την αγάπησα και ανυπομονώ να επιστρέψω.
Αφήστε ένα σχόλιο