Συνεχίζει να καλύπτει την Άγκυρα το Βερολίνο: «Δεν απειλούνται οι Κούρδοι στην Τουρκία – κανένα άσυλο»
Συνεχίζει να καλύπτει την Άγκυρα το Βερολίνο: «Δεν απειλούνται οι Κούρδοι στην Τουρκία – κανένα άσυλο»
- Date: 13 Ιουλίου, 2021
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
- Date: 13 Ιουλίου, 2021
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
Συνεχίζει να καλύπτει την Άγκυρα το Βερολίνο: «Δεν απειλούνται οι Κούρδοι στην Τουρκία - κανένα άσυλο»
Παρά την ποινή φυλάκισης 19 ετών και 4 μηνών που εκκρεμεί εναντίον του, η Γερμανία απέρριψε την αίτηση ασύλου του Κουρδού ακτιβιστή, Cıbrail Salman, υποστηρίζοντας ότι: «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι σταθερή».
Ο Cıbrail Salman (25), ένας Κούρδος από την επαρχία του Μαρντίν (Merdin) στην Τουρκία, ζει ως αιτών άσυλο στη Γερμανία εδώ και 3 χρόνια. Είναι πολιτικός ακτιβιστής και διετέλεσε μέλος του τμήματος νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λάων (HDP) στην Μερσίνα, όταν βρισκόταν στην Τουρκία. Ωστόσο, συνελήφθη και στάλθηκε στις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας της Αττάλειας, για συμμετοχή σε εκδήλωση που τιμούσε τους 33 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στο Σουρούκι, μια επίθεση αυτοκτονίας από το ISIS εναντίον Τούρκων αριστερών στην Ούρφα (Riha), στις 20 Ιουλίου 2015.
Ο Σαλμάν βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα για δύο χρόνια και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Έπειτα κατέφυγε στη Γερμανία και υπέβαλε αίτηση για άσυλο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 19 ετών και 4 μηνών από την τουρκική δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το γερμανικό γραφείο ασύλου απέρριψε την αίτηση του Σαλμάν, λέγοντας του ότι: «Μπορείτε να ζήσετε άνετα στα δυτικά της χώρας [Τουρκία]».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή της Αττάλειας, τον έδεσαν με χειροπέδες και ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα 100 φρουρών με την επωνυμία, «Ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης φυλακών». Εκείνη την εποχή, μια ομάδα συγγενών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του Σαλμάν, εξέδωσε δήλωση Τύπου στο Γραφείο του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) σχετικά με τα βασανιστήρια που συνέβαιναν στις φυλακές.
Η Φατμά Σαλμάν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης με τον γιο της, οι φρουροί έλεγαν στους κρατούμενους: «Θα σας σκοτώσουμε όλους εδώ, όπως σας σκοτώσαμε όλους στα μπουντρούμια του Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ). Θα στείλουμε τα πτώματά σας στις μανάδες σας».
«Η Τουρκία είναι μια σταθερή χώρα»
Ο πολιτικός πρόσφυγας Cibrail Salman μίλησε σχετικά με την απόρριψη της αίτησής του.
«Ενημερώθηκα γι' αυτό την 1η Ιουλίου και μου έδωσαν μόνο μία εβδομάδα. Ο λόγος απόρριψης της αίτησής μου ήταν ο εξής: «Υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον στην Τουρκία. Μπορείτε να ζήσετε ελεύθερα στα δυτικά της χώρας». Ωστόσο, ο Σαλμάν κατηγορείται από τη γερμανική απόφαση ως «ενεργό μέλος του κινήματος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)» και του υπενθυμίζεται ότι το ΡΚΚ είναι απαγορευμένο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Τουρκία, και ότι ο ίδιος αποτελεί «απειλή» για τη Γερμανία.
Η Γερμανία είναι υπεύθυνη για ό,τι μου συμβεί
Μιλώντας για τις λεπτομέρειες της απόφασης άρνησης του πολιτικού του ασύλου, ο Σαλμάν είπε: «Χρησιμοποίησαν τους ίδιους λόγους στο φάκελό μου που χρησιμοποίησε το δικαστήριο της Μερσίνας καταδικάζοντάς με σε φυλάκιση 19 ετών και 4 μηνών. Εάν απελαθώ στην Τουρκία, θα με συλλάβουν. Ο Ferhat Sezgin, ο οποίος δικάστηκε στην ίδια υπόθεση με εμένα και ζει στη Νορβηγία ως αιτών άσυλο, έλαβε άδεια παραμονής βάσει πολιτικού ασύλου την περασμένη εβδομάδα. Οι υποθέσεις μας είναι οι ίδιες, αλλά έλαβε άδεια διαμονής από τη Νορβηγία, ενώ η Γερμανία απέρριψε την δική μου αίτηση».
«Εάν με στείλουν στην Τουρκία, η ζωή μου σίγουρα θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Σαλμάν, προσθέτοντας: «Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για ό,τι μου συμβεί».
«Μας θυσιάζουν για τα δικά τους συμφέροντα»
Ο Σαλμάν δηλώνει ότι ζει υπό τον συνεχή φόβο ότι θα εισβάλλει στο σπίτι του η Γερμανική Αστυνομία και θα τον απελάσουν στην Τουρκία. «Ο δικηγόρος μου είπε ότι αυτό που συνέβη αποτελεί σοβαρή παραβίαση του νόμου, ότι θα ασκήσει έφεση στις αρμόδιες αρχές και ότι δεν θα εγκαταλείψει την υπόθεση».
Ο Σαλμάν θυμάται την Κούρδισα ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε από τον φονιά στη Σμύρνη τον Ιούνιο.
«Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στην Ντενίζ Πογιάζ. Πώς μπορεί να θεωρείται η Τουρκία μια ασφαλής χώρα για τους Κούρδους;».
Ο Σαλμάν πιστεύει ότι ο λόγος που η Γερμανία απέρριψε την αίτησή του είναι οι οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
«Το γερμανικό κράτος μας θυσιάζει (τους πολιτικούς πρόσφυγες) για τα δικά του οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Ζω διαρκώς υπό το φόβο ότι μπορεί να απελαθώ ανά πάσα στιγμή. Η ζωή μου κινδυνεύει στην Τουρκία. Το γερμανικό κράτος και η γερμανική δικαιοσύνη θα είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε μου συμβεί στην Τουρκία αν με απελάσουν».
Αφήστε ένα σχόλιο