Συνάντηση Σουηδικής αντιπροσωπείας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Συνάντηση Σουηδικής αντιπροσωπείας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Συνάντηση Σουηδικής αντιπροσωπείας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Συνάντηση Σουηδικής αντιπροσωπείας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Η Σουηδική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην βορειοανατολική Συρία, υποβάλλοντας επιστολή του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας συνεχίζουν την επίσκεψή τους στην βορειοανατολική Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με θεσμούς και όργανα της Αυτόνομης Διοίκησης. Οι Σουηδοί απεσταλμένοι πραγματοποίησαν χθες συνάντηση με τον Κούρδο Στρατηγό και Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμων (SDF), στο στρατηγείο στην Αλ-Χασάκα

Η Σουηδική αποστολή η οποία πριν από λίγες μέρες εισήλθε στην βορειοανατολική Συρία από το πέρασμα Σεμάλκα του Ιράκ, αποτελείται από τα εξής μέλη: Per Ornius, επικεφαλής και ειδικός απεσταλμένος του Συριακού γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, Thomas Marcus, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας και Avin Gettin, σύμβουλος του ιδρύματος European Peace Institute.

Κατά την επίσκεψή τους, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με το Συμβούλιο Γυναικών βορειοανατολικής Συρίας και τη Γενική Διοίκηση του SDF. Συγκεκριμένα, έγιναν δεκτοί και συνομίλησαν με τους Mazloum Abdi, Κούρδος Στρατηγός και Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Newroz Ahmed, αρχηγός των Γυναικείων Μονάδων Προστασίας (YPJ), τους εκπροσώπους τύπου Nasreen Abdullah και Redur Khalil, καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Ο Διοικητής του SDF Abdi,  καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Ornius, δήλωσε πως η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από συνάντηση του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, και κατόπιν παράκλησης να καταστεί σαφής η πρόθεση της Σουηδίας για τη συνεχή συνεργασία και αλληλεγγύη της στην περιοχή.

«Οι περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας υπέστησαν αλλαγές από την προηγούμενη επίσκεψή μου το 2019, και αυτό διότι κάποιες από τις περιοχές που επισκέφθηκα τότε, βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, κάτι το οποίο αποτελεί θλιβερό γεγονός και μας λυπεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Ornius.

Σχετικά με το θέμα συζήτησης η αρχηγός των Γυναικείων Μονάδων Προστασίας, Newroz Ahmed, δήλωσε πως «επικεντρωθήκαμε στην γενικότερη ανάγκη διατήρησης των επαφών μας έτσι ώστε να εξαλειφθεί τελείως η δράση των εναπομεινάντων κελιών του ISIS και να προστατευθεί η διεθνής κοινότητα από τον κίνδυνο που εγκυμονούν.

«Επίσης συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί η περιοχή στρατιωτικά και πολιτικά, για πιθανές λύσεις σχετικά με το πρόβλημα των κρατουμένων του ISIS σε φυλακές του SDF, και για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε στρατηγικές σχέσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την περιοχή. Σχετικά με τον εσωτερικό διάλογο των Κούρδων αλλά μεταξύ και άλλων κοινοτήτων», προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, η Newroz Ahme δήλωσε πως «ευχαριστούμε τη Σουηδική κυβέρνηση για τη στάση της, και για τη συνεχή υποστήριξή της και τη θέση της ενάντια στην Τουρκική κατοχή που πραγματοποιείται εις βάρος των λαών της περιοχής. Θεωρούμε πως η επιθυμία της  Σουηδικής κυβέρνησης, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τα μέλη της αποστολής, είναι να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στην περιοχή μας».

Με το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε πως οι αντιπρόσωποι του Σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθούν με μέλη των κομμάτων της Κουρδικής Εθνικής Ενότητας.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept