Σουηδική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τα αιτήματα της Άγκυρας

Σουηδική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τα αιτήματα της Άγκυρας

Η Σουηδία εκπληρώνει αίτημα έκδοσης καταζητούμενου στην Τουρκία

Σουηδική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τα αιτήματα της Άγκυρας

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν όσα άτομα η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ισλαμικού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία ως μέρος της υποψηφιότητας των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Οκτωβρίου για να συζητήσει τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση ατόμων, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ως μέρος μιας συμφωνίας για τις προσπάθειες των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εξήγησε ο Μποζντάγ.

«Γνωρίζω ότι αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εξωτερικών μας θα μεταβεί επίσης στη Φινλανδία για συνομιλίες. Το αίτημά μας για έκδοση αφορά όσους έχουν εναντίον τους έρευνες και δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη», είπε ο υπουργός.

«Εξετάσαμε τις διαπραγματεύσεις, όλα πάνε καλά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο "Ανατολή" της Τουρκίας, επικαλούμενο την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε. «Τηρούμε τη συμφωνία».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν την ουδετερότητα και προσχώρησαν στη στρατιωτική συμμαχία. Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ήταν υποστηρικτικά των αιτήσεών τους για ένταξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα ήταν «λάθος» να καλωσορίσουμε τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας σε απάντησή της έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Σουηδία «δεν είναι ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες», μια ημέρα πριν οι τρεις χώρες υπογράψουν ένα μνημόνιο, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε στις 28 Ιουνίου ότι το ΝΑΤΟ είχε καταλήξει σε συμφωνία η οποία άνοιξε το δρόμο για την ένταξη.

Μόλις η Τουρκία ήρε το βέτο της, οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν τέσσερις πολιτικούς αντιφρονούντες στην Τουρκία.

Σουηδοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί είπαν ότι ο νέος νόμος για την τρομοκρατία απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ως μια «μαύρη μέρα» για τη Σουηδία.

Τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την είσοδό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης τον Ιούλιο. Με την θετική ψήφο και της Σλοβακίας, πλέον μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία απομένουν να εγκρίνουν την επέκταση της συμμαχίας.