Σουηδία θα ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους

Σουηδία θα ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους

Σουηδία θα ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους

Σουηδία θα ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους

Η σουηδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τους νόμους της για την τρομοκρατία καθώς οι εντάσεις με την Τουρκία συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για μια ευρύτερη ποινικοποίηση, που στοχεύει μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που δεν συνδέονται αποκλειστικά με ένα συγκεκριμένο τρομοκρατικό έγκλημα», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της για να καλύψει ευρύτερα το ποινικό ζήτημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο νέος νόμος, που η κυβέρνηση αναμένει να θέσει σε ισχύ τον Ιούνιο, θα δώσει στις αρχές πολύ ευρύτερη εξουσία να συλλαμβάνουν και να κατηγορούν άτομα που υποστηρίζουν οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές, μέσω χρηματοδότησης ή άλλων μέσων.

«Πρόκειται για μια ευρύτερη ποινικοποίηση, που στοχεύει μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που δεν συνδέονται αποκλειστικά με κάποιο συγκεκριμένο τρομοκρατικό έγκλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ.

Μέχρι σήμερα, ήταν δύσκολο να διωχθούν άτομα εκτός εάν οι ενέργειές τους μπορούσαν να συνδυαστούν με μια συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, εξήγησε ο Στρόμερ, προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος θα καλύπτει όλες τις μορφές συμμετοχής.

Ενέργειες όπως η μεταφορά εξοπλισμού, η οργάνωση συγκεντρώσεων, η παροχή μεταφοράς ή ακόμη και το μαγείρεμα για οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές, θα ποινικοποιούνται βάσει του νέου νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο και να το θέσει σε ισχύ τον Ιούνιο.

Ο Στρόμερ δήλωσε ότι η ανάγκη για αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους προέκυψε από μια επίθεση το 2017 στο κέντρο της Στοκχόλμης, κατά την οποία ένας άνδρας επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε πεζούς και σκότωσε πέντε άτομα σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Πρόσθεσε επίσης ότι το επίπεδο απειλής είχε αυξηθεί με τη Σουηδία να θεωρείται τρομοκρατικός στόχος, μετά και την πρόσφατη καύση του Κορανίου από έναν ακροδεξιό ακτιβιστή.

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε πρόσφατα μια συνταγματική τροποποίηση για να μπορέσει να περάσει πιο σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους σχετικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, η Τουρκία απαιτεί περισσότερη δράση από τη Σουηδία, ιδιαίτερα κατά κουρδικών ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συμμαχικών ομάδων στη Συρία, καθώς και την έκδοση δεκάδων πολιτών και προσφύγων.

Η Τουρκία διέκοψε τις συνομιλίες τον Ιανουάριο, μετά τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τις αντι-ισλαμικές διαμαρτυρίες κατά του Κορανίου. Οι τουρκικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι η χώρα θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χωριστά από τη Σουηδία.

Εντωεμταξύ, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μαρίν, η οποία συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό της στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, δήλωσε ότι η Φινλανδία θέλει να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης με τη Σουηδία και είπε ότι «Δεν μου αρέσει αυτή η οπτική κατά την οποία η Σουηδία παρουσιάζεται ως το "δύσκολο παιδί της τάξης"».