Σουηδή βουλεύτρια: «Να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας»

Σουηδή βουλεύτρια: «Να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας»

Σουηδή βουλεύτρια: «Να απελαθεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας»

Σουηδή βουλεύτρια: «Να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας»

Η Αμινέ Κακαμπαβέ, Κούρδισσα βουλεύτρια στο σουηδικό κοινοβούλιο, απάντησε σε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Τουρκίας Χακκί Εμρέ Γιουντ, ανέφερε το όνομά της σε έναν κατάλογο Σουηδών πολιτικών προσώπων που η Άγκυρα ζήτησε από τη Σουηδία να «εκδοθούν» στην Τουρκία.

Η Σουηδή βουλεύτρια Αμινέ Κακαμπαβέ απάντησε στις αναφορές ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία είχε κατηγορήσει ορισμένους βουλευτές στη Σουηδία πως διατηρούσαν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ζήτησε την «έκδοσή» τους, ιδίως καθώς το όνομά της ήταν μεταξύ αυτών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Μιλώντας στο +Gerçek, η Κακαμπαβέ είπε:

«Αντί να εκδώσει εμένα η χώρα μου, η Σουηδία θα πρέπει να απομακρύνει άμεσα τον Τούρκο πρεσβευτή που τόλμησε να εκφράσει μια τέτοια σκανδαλώδη απαίτηση και θα πρέπει να το κάνει αμέσως».

«Δεν είμαι καν Τούρκος υπήκοος», πρόσθεσε η Κακαμπαβέ.

«Ο Ερντογάν μισεί τους Κούρδους και όλη την αντιπολίτευση (…) Όταν φυλάκισε εκατοντάδες Κούρδους πολιτικούς παράγοντες, στελέχη και μέλη του κόμματος, εκλεγμένους δημάρχους και ακτιβιστές, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν είπαν λέξη. Αν η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει τότε σε αυτό, δεν θα μπορούσε τώρα να τα κάνει όλα αυτά. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρόδωσαν τους δημοκράτες της Τουρκίας. Πρόδωσαν όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά όλους τους δημοκράτες».

Η Κακαμπαβέ σημείωσε ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους όσους καλούσαν για δημοκρατία, όχι μόνο το PKK, και συνέχισε επικρίνοντας τις δυτικές χώρες για την υποστήριξη που του παρέχουν.

Δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας αποτελεί σκάνδαλο, προσθέτοντας:

«Εάν η Σουηδία άρει επίσης το εμπάργκο όπλων, αυτό θα είναι άλλο ένα σκάνδαλο. Η Δύση θα πρέπει να ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του νόμου».

Λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο αν ο Ερντογάν είχε τόση δύναμη όσο ο Πούτιν», η Κακαμπαβέ συνέχισε:

«Θα υπάρξουν εκλογές το επόμενο έτος, και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει, επειδή η υποστήριξη των ψηφοφόρων του έχει μειωθεί. Έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 2023. Έχει τα μάτια του στα κουρδικά εδάφη, στο Καραμπάχ, στη Λιβύη και στην Ελλάδα. Γνωρίζω πόσο ανησυχούν οι δημοκράτες στην Τουρκία, πόσο φοβούνται τα πιθανά αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Σήμερα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της ενότητας. Σήμερα, ο στόχος είναι οι Κούρδοι, αλλά αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Οι άνθρωποι στην Τουρκία πρέπει να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν».

Η Κακαμπαβέ είπε επίσης ότι τα σχόλια του Ερντογάν για την Τουρκία που δήθεν μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι ψέματα.

«Το καθεστώς του Ερντογάν είναι ριζοσπαστικό ισλαμιστικό. Αυτό το καθεστώς πάντα υποστήριζε το ISIS. Υποστήριξαν το ISIS επειδή αυτό πολέμησε κατά των Κούρδων. Λέει ψέματα όταν λέει ότι είναι κατά του ISIS. Όλες οι επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία έχουν στοχεύσει τους Κούρδους και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) […] Είναι θέμα χρόνου τώρα να ανασυνταχθεί το ISIS και να ανακτήσει την εξουσία με την υποστήριξη του Ερντογάν. Η ΕΕ είναι εξαιρετικά αδύναμη και δειλή. Υποστηρίζουν τον Ερντογάν άνευ όρων».

Τούρκος πρέσβης: «Παρεξήγηση»

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία, Χακκί Εμρέ Γιουντ, φέρεται να είπε το Σάββατο ότι η Κακαμπαβέ δεν περιλαμβάνεται στη «λίστα έκδοσης» της Τουρκίας και ότι «πρέπει να έγινε παρεξήγηση» με την αναφορά του όνοματός της στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν εξέφρασε πρόσφατα την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τις δύο χώρες ως «φωλιές» τρομοκρατικών ομάδων, ιδιαίτερα του PKK.