Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα εισβολής στη Μανμπίτζ

Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα εισβολής στη Μανμπίτζ

  • Date: 10 Φεβρουαρίου, 2021
  • Categories:Διεθνή
Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα εισβολής στη Μανμπίτζ

Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα εισβολής στη Μανμπίτζ

Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε απόπειρα εισβολής σε θέσεις που κατέχει το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού ηγέτη των τζιχαντιστικών ομάδων.

Πέντε Τούρκοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής στις θέσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ (MMC), η οποία απετράπη. Το γραφείο Τύπου του στρατιωτικού συμβουλίου ανέφερε σε δήλωση ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο Μουσταφά Μαχμούντ Χατζ Ιμπραήμ, αρχηγός της «Πρώτης Παράκτιας Ταξιαρχίας», η οποία ανήκε στον αυτοαποκαλούμενο "Ελεύθερο Στρατό της Συρίας" (FSA) και ο οποίος υπήρξε μέλος της μισθοφορικής ομάδας «Εθνικός Στρατός της Συρίας» (SNA).

Πρόκειται για ομάδα μισθοφόρων - τζιχαντιστών που ιδρύθηκε από την Τουρκία κατά την εισβολή των πόλεων Σερεκανίγιε και Γκίρε Σπι, τον Οκτώβριο του 2019.

Τη Δευτέρα το πρωί, οι μισθοφόροι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό al-Gat στα βορειοανατολικά της Μανμπίτζ και να καταλάβουν αμυντικούς σταθμούς του στρατιωτικού συμβουλίου. Ακολούθησε μάχη με τους μαχητές της ελεύθερης Μανμπίτζ. Παράλληλα με την προσπάθεια διείσδυσης, η γύρω περιοχή του al-Gat και άλλων χωριών κατά μήκος του ποταμού Sajur δέχτηκε πυρά πυροβολικού από τις κατοχικές τουρκικές δυνάμεις. Περίπου εκατό οβίδες πυροβολικού χτύπησαν κατοικημένες περιοχές κοντά στη Μανμπίτζ και τη γειτονική πόλη του Αλ-Μπαμπ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Hawsria, Umm Lens Sayada, Yilanli, Ereb Hassan, Kawakli, Buwayjj, Houti και Aoun al-Datat.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος δεν αντέδρασαν στις επιθέσεις των μισθοφόρων της Τουρκίας κατά των αμάχων.

Η στρατηγικής σημασία της Μανμπίτζ

Όπως η Αΐν Ισά, έτσι και η  Μανμπίτζ έχει συμβολική και στρατηγική σημασία για την Τουρκία. Από τον Νοέμβριο, οι επιθέσεις και στις δύο περιοχές έχουν αυξηθεί σε βίαιες διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του ISIS, η Μανμπίτζ αποτελούσε τον κόμβο για τους ανεφοδιασμούς του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου από την Τουρκία. Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση της πόλης ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο αγκάθι στην πλευρά του καθεστώτος AKP / MHP. Από την αρχή, η αυτοδιοικούμενη πόλη έχει υποστεί επιθέσεις από το ISIS και άλλα τζιχαντιστικά κελιά που κινητοποιήθηκαν από την Τουρκία. Η περιοχή βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά με όπλα πυροβολικού από τους μισθοφόρους οι οποίοι τελούν κατ' εντολή της Άγκυρας.