Παγκόσμια Ημέρα Κομπάνι 2020

Παγκόσμια Ημέρα Κομπάνι 2020

Παγκόσμια Ημέρα Κομπάνι 2020

Παγκόσμια Ημέρα Κομπάνι 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπάνι ξεκίνησε από το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας και τους υποστηρικτές του ως απάντηση στη φρικιαστική είδηση πολιορκίας της πόλης Kobane από το ISIS στα τέλη του 2014.

Αλληλεγγύη με το Κομπάνι, νίκη στη Ροζάβα, ελευθερία για το Κουρδιστάν

Ο αγώνας του Κομπάνι αποτέλεσε μια ιστορική και ένδοξη στιγμή για τον αγώνα των Κούρδων, ενώ ενέπνευσε ένα κύμα διεθνούς αλληλεγγύης υπέρ της αντίστασης του κουρδικού λαού.

Η κληρονομιά του Κομπάνι δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί. Αντιπροσώπευε μια σύγκρουση δύο θεμελιωδώς αντικρουόμενων αντιλήψεων για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Υπήρξε και παραμένει μια διαμάχη για το μέλλον, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η φύση του κόσμου τον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ο αγώνας του Κομπάνι και η ύπαρξη της Ροζάβα εκπέμπει ελπίδα όχι μόνο για τον Κουρδικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς που αναζητούν μια εναλλακτική λύση από τον καταπιεστικό, καταστροφικό, και γεμάτο διαμάχες κόσμο μας, ο οποίος αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες ως μηδαμινής σημασίας και θέτει την κοινωνία πάνω από τον πλανήτη και τους πόρους του.

Το Κομπάνι αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση για την κοινωνία η οποία βασίζεται στην πλήρη συμμετοχή στη λαϊκή λήψη αποφάσεων, στην οργάνωσης της κοινωνίας δίχως αποκλεισμούς, με περισσότερη δικαιοσύνη, δίχως εκμετάλλευση, κατά την οποία οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι, οι άνθρωποι όλων των εθνικών καταβολών και θρησκειών χαίρουν αμοιβαίο σεβασμό και όπου ο κοινός στόχος είναι η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας η οποία θα βασίζεται στη συνεργασία.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Κομπάνι δεν πρέπει επομένως να υποτιμηθεί. Η αντίσταση στο Κομπάνι με επικεφαλής τους νέους άνδρες και γυναίκες μαχητές της ελευθερίας των YPG, YPJ και SDF, προκάλεσε την αλληλεγγύη ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η μάχη κατά του ISIS κατέστη σύμβολο της συλλογικής μας απελευθέρωσης ως ανθρώπινα όντα. Το Κομπάνι ήταν η θρυαλλίδα η οποία έβαλε για πρώτη φορά την επανάσταση της Ροζάβα στον χάρτη.

Με λίγα λόγια, το Κομπάνι έγραφε ιστορία και συνεχίζει να ζει όσο ζει και η ελπίδα.

Σε πείσμα των ισχυρότατων εχθρών του, το Κομπάνι κατάφερε να ξαναχτιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να διαφύγουν, εν τέλει επέστρεψαν. Κτίρια που καταστράφηκαν κατά την πολιορκία της πόλης ξαναχτίζονται, ενώ αποκαθίστανται και οι απαραίτητες υποδομές. Επιπλέον, το νέο μοντέλο της συμμετοχικής δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από τα γραπτά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξακολουθεί να εφαρμόζεται καθώς πραγματοποιείται το φυσικό έργο της ανοικοδόμησης της πόλης.

Το Κομπάνι επιβιώνει και το πνεύμα της αντίστασης αναθερμαίνει την ελπίδα παρά την καταστροφή που προκαλούν οι εχθροί του εναντίον του, με αιχμή του δόρατος τις συνεχείς απειλές στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία και τους αντιπροσώπους της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οργάνωση «Ειρήνη στο Κουρδιστάν» υποστηρίζει το Κομπάνι και βρίσκεται σε αλληλεγγύη με τον Κουρδικό λαό στον ιστορικό αγώνα του, ο οποίος αποτελεί αγώνα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η επιβίωση του Κομπάνι και η οικοδόμηση της Ροζάβα, σηματοδοτούν μια ελπίδα για την ανθρωπότητα, πως είναι δυνατός ένας καλύτερος κόσμος. Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη. Έξι χρόνια μετά την ιστορική νίκη, χαιρετίζουμε λοιπόν τους άνδρες και τις γυναίκες του Κομπάνι, αλλά και ολόκληρου του Κουρδικού λαού καθώς τιμούν τους μάρτυρές τους σε αυτήν τη σημαντική επέτειο.