Οργή στην Τουρκία για τον Γερμανό πολιτικό που χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ποντικό του υπονόμου»

Οργή στην Τουρκία για τον Γερμανό πολιτικό που χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ποντικό του υπονόμου»

Οργή στην Τουρκία για τον Γερμανό πολιτικό που χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ποντικό του υπονόμου»

Οργή στην Τουρκία για τον Γερμανό πολιτικό που χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ποντικό του υπονόμου»

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης ζήτησε αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα, ο Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου παρομοίασε τον Ερντογάν με αρουραίο του υπονόμου.

Τούρκοι διπλωμάτες εξέφρασαν την οργή τους την Τρίτη όταν ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας παρομοίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με "αρουραίο των υπονόμων" σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης και βουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), Βόλφγκανγκ Κούμπιτσκι, έκανε την εν λόγω σύγκριση καθώς προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα μπορούσε σκόπιμα να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση.

Ο Κούμπιτσκι επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση για να επιστήσει την προσοχή στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών που περνούν παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία.

«Ο αρουραίος του υπονόμου είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πανούργο πλάσμα που εμφανίζεται και σε παιδικές ιστορίες», είπε ο ανώτερος Γερμανός πολιτικός, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων Ρατατούι.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τα σχόλια του Κούμπιτσκι και κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα την Τρίτη για διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίτς, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Κούμπιτσκι και είπε ότι ο Γερμανός πολιτικός είναι ακατάλληλος για τη θέση του ως αντιπρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. «Δεν έχει ίχνος πολιτικής ηθικής και υπευθυνότητας», δήλωσε ο Μπιλγκίτς.

Η προσβολή του προέδρου είναι αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια στην Τουρκία. Οι έρευνες και οι μηνύσεις που ξεκίνησαν για εξύβριση του προέδρου αυξήθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ερντογάν, τον Αύγουστο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο αριθμός των υποθέσεων συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου ήταν μόλις 110 το 2014, το 2021 ξεπέρασαν τις 9.000 υποθέσεις.

Ο Κούμπιτσκι δεν είναι ο μόνος Γερμανός πολιτικός που επέκρινε τον Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων και εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Τρίτεν, ζήτησε αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όταν ο Ερντογάν δήλωσε την επιθυμία του να ενταχθεί η Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).