Οι Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη και θα συναντήσουν τους Κούρδους

Οι Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη και θα συναντήσουν τους Κούρδους

Οι Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη και θα συναντήσουν τους Κούρδους

Οι Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη και θα συναντήσουν τους Κούρδους

Οι Κούρδοι θα συναντήσουν τους Ζαπατίστας, οι οποίοι έφυγαν από το Μεξικό πριν από μια εβδομάδα και ταξιδεύουν προς την Ευρώπη, για να μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης τους.

Πεντακόσια χρόνια μετά την κατάληψη του Μεξικό από τον Ερνάν Κορτές και τους άντρες του, οι αυτόχθονες Ζαπατίστας πραγματοποιούν το ταξίδι επιστροφής στον Ατλαντικό για να «εισβάλουν» στην Ισπανία και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην καπιταλιστική καταπίεση.

Δύο άνδρες και πέντε γυναίκες ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα από την Isla Mujeres, στο Μεξικό. Όπως δήλωσε ο Subcomandante Galeano - πρώην εκπρόσωπος των Zapatista, γνωστός ως Subcomandante Marcos, οι Ζαπατίστας ταξιδεύουν φέρνοντας το μήνυμα ότι «η εισβολή έχει ξεκινήσει», αλλά στην πραγματικότητα η αποστολή τους είναι η αλληλεγγύη και η εξέγερση, παρά η κατάκτηση.

«Ακολουθούμε τη διαδρομή την οποία ακολούθησαν οι κατακτητές πριν από 500 χρόνια», δήλωσε ο Subcomandante Moisés, ένας άλλος ηγέτης των Ζαπατίστας, στα μεξικάνικα μέσα ενημέρωσης κατά την τελετή αναχώρησης. «Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθούμε τη διαδρομή αυτή για να σπείρουμε τη ζωή, και όχι το θάνατο, όπως συνέβη πριν από 500 χρόνια. Είναι εντελώς το αντίθετο».

Η ομάδα δήλωσε ότι το σκουριασμένο σκάφος τους, με την ονομασία La Montaña, θα τους μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω «μια οδύσσειας που έχει να κάνει πλήρως με την ανυπακοή και καθόλου με την εκδίκηση».

Οι Ζαπατίστας ελπίζουν να φτάσουν στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Βίγκο, γύρω στις 13 Αυγούστου, την ημερομηνία η οποία σηματοδοτεί την 500ή επέτειο της καταστροφής και ερήμωσης από τους Ισπανούς, της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν, η οποία είναι η σημερινή Πόλη του Μεξικό. Φέτος, το Μεξικό γιορτάζει επίσης την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας του από την Ισπανία.

Οι Ζαπατίστας είπαν ότι εάν «δεν μπορέσουμε να εισέλθουμε στη χώρα, θα ξετυλίξουμε ένα πανό που θα γράφει, "Ξυπνήστε!". Ωστόσο αν τα καταφέρουμε να αποβιβαστούμε και να αγκαλιάσουμε εκείνους που πολεμούν, αντιστέκονται και επαναστατούν εκεί, τότε θα γιορτάσουμε με πάρτυ, χορούς, τραγούδια και cumbias… ξυπνώντας τα εδάφη και τους μακρινούς ουρανούς».

Οι Ζαπατίστας θα πραγματοποιήσουν μια περιοδεία σε ολόκληρη την Ευρώπη για να συναντήσουν φορείς αλληλεγγύης και άλλες ομάδες προκειμένου να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της «ανισότητας που προέρχεται από το καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα».

Οι Κούρδοι θα συναντήσουν τους Ζαπατίστας στην Ευρώπη

Οι Κούρδοι είναι ένας από τους αντιστεκόμενους λαούς με τους οποίους οι Ζαπατίστας θα αγκαλιαστούν, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν στην Ευρώπη. Αν και οι Κούρδοι δεν είναι Ευρωπαίοι, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη λόγω πολέμων σε διάφορα μέρη του Κουρδιστάν, εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα, το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας και η δημοφιλής βάση του Κουρδικού Κινήματος Γυναικών στην Ευρώπη, από τα στρατόπεδα προσφύγων στο νησί της Λέσβου έως τον οργανισμό ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, που έχει φτάσει εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, επιδεικνύουν ισχυρή παρουσία, πολιτική δράση και οργάνωση σε σχεδόν όλες τις χώρες που θα επισκεφθούν οι Ζαπατίστας.

Τα ημερολόγια, τα εδάφη, οι τρόποι, οι διαδρομές και τα πεπρωμένα των Ζαπατίστας και των Κούρδων μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά έχουν πολλά κοινά στην ιστορία, τη μορφή και τον σκοπό του αγώνα τους. Το γεγονός ότι δύο κινήματα με τόσο μακρινές και διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες έχουν μια αντι-καπιταλιστική προοπτική αυτονομίας με πολύ παρόμοιες θεωρητικές και πρακτικές υλοποιήσεις, και το γεγονός ότι υπερασπίζονται και συνειδητοποιούν τα ανωτέρω από μία σκοπιά που απορρίπτει την εξουσία και το κράτος, αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών.

Μπορείτε να διαβάσετε το χρονικό και τις δηλώσεις του ταξιδιού των Ζαπατίστας εδώ