Μια επιχείρηση στο στρατόπεδο αλ Χολ, στη βόρεια Συρία, που ξεκίνησε από τις δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία των Κούρδων ως απάντηση στην απειλή για την ασφάλεια που παρουσιάζουν στελέχη του ISIS στον καταυλισμό, έλαβε τέλος, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κήρυξαν επίσημα την ολοκλήρωση της Επιχείρησης Humanity and Security 3 στο στρατόπεδο al-Hol, η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου με την υποστήριξη των Δυνάμεων του Παγκόσμιου Συνασπισμού, με στόχο την εξάρθρωση πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που προσπαθούν να αναδιοργανωθούν εντός του στρατοπέδου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ως απάντηση στην απειλή για την ασφάλεια που παρουσιάζουν στελέχη του ISIS στον καταυλισμό.

Οι SDF δήλωσαν την Τρίτη ότι η συνολική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 85 στελεχών και συνεργατών του  ISIS, μαζί με την κατάσχεση σημαντικής αποθήκης όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών. Αυτό περιελάμβανε οκτώ τουφέκια AK-47, τέσσερις νάρκες ξηράς, επτά ζώνες εκρηκτικών, επτά χειροβομβίδες, 25 πυροκροτητές, ένα βλήμα RPG και μια ποσότητα στρατιωτικών προμηθειών και ναρκωτικών. Πέντε σήραγγες που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ISIS κατεδαφίστηκαν επίσης.

Βασική νίκη στην επιχείρηση ήταν η εξάλειψη ενός ανώτερου στελέχους του ISIS, του Abu Sufian Al-Lahibi, υπεύθυνου για τον σχεδιασμό βίαιων πράξεων εντός και εκτός του στρατοπέδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ένα άλλο αξιοσημείωτο επίτευγμα ήταν η απελευθέρωση μιας γυναίκας Γιαζίντι, της Kovan Eido Khurto, που απήχθη από το ISIS πριν από μια δεκαετία.

Παρά τις επιτυχίες, οι SDF υπογράμμισαν την επίμονη εξτρεμιστική ιδεολογία εντός του στρατοπέδου, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, αποτελώντας απειλή για τη μελλοντική ασφάλεια. Η σύλληψη του λεγόμενου «Πρώτου Νομοθέτη στο αλ-Χολ Καμπ», Αμπού Αμπντούλ-Χάμιντ, σηματοδότησε ωστόσο ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του εξτρεμιστικού δόγματος.

Η επιχείρηση επέστησε την προσοχή στην έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και στην ανεπαρκή δέσμευση από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απέτυχαν να παράσχουν τους απαραίτητους πόρους για να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων του καταυλισμού. Οι SDF έχουν τονίσει τη σημασία του επαναπατρισμού των οικογενειών του ISIS στις χώρες καταγωγής τους για την εξάλειψη της τρομοκρατικής ιδεολογίας του ISIS και τη διασφάλιση της ασφάλειας του στρατοπέδου al-Hol, της Συρίας και της παγκόσμιας κοινότητας.

Στη δήλωσή τους, οι SDF απέτισαν φόρο τιμής στους Al-Ahmad, Yamin Shaddad, Muhammad Al-Sa’ed και Abdul Salam Al-Ahmad, τους τρεις μαχητές που σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone από τις τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στο στρατόπεδο.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ολοκλήρωσαν τη δήλωσή τους με τον όρκο να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις ασφαλείας και τις εκστρατείες όπως είναι απαραίτητο για την επίτευξη μιας διαρκούς ήττας του ISIS.