Οι Κούρδοι απέδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

Οι Κούρδοι απέδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

Οι Κούρδοι απέδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

Οι Κούρδοι απέδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

Μια ιστορική διάλεξη έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κομπάνι

Σε μια ιστορική διάλεξη για το Πανεπιστήμιο Κομπάνι, ο Σλοβένος στοχαστής Slavoj Žižek μοιράστηκε τις ιδέες του για τη δημοκρατία, την ιδεολογία και τον ρόλο του αγώνα των Κούρδων για την οικοδόμηση της δημοκρατίας. Ο Žižek υποστήριξε ότι οι Κούρδοι έδωσαν ένα παράδειγμα για τον «επανακαθορισμό της δημοκρατίας», ενώ με αυτό που πέτυχαν στη ΒΑ Συρία, απέδειξαν ότι «μπορεί να καθιερωθεί μια νέα πραγματικότητα». Η διάλεξη με τίτλο «Εξακολουθεί η Δημοκρατία να αποτελεί επιλογή στις μέρες μας;» συντονίστηκε από τον Κούρδο ανθρωπολόγο Dr. Sardar Saadi και τον Dr. Engin Sustam, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την διάλεξη εδώ.

Οι Κούρδοι είναι η ζωντανή απόδειξη για τη δημιουργία μίας νέας πραγματικότητας στην περιοχή

Ο Žižek ανέφερε στην ομιλία του: "Βρισκόμενοι κατά μήκος των ορίων τεσσάρων γειτονικών κρατών, Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ, Ιράν, η πλήρης αυτονομία των Κούρδων δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Αλλά το αληθινό θαύμα βρίσκεται κάπου αλλού: στην ικανότητα των Κούρδων να οργανώσουν την κοινοτική τους ζωή.

Αυτή η ικανότητα δοκιμάστηκε με σχεδόν πειραματικό τρόπο. Τη στιγμή που σας δόθηκε λίγος χώρος να αναπνέετε ελεύθερα, εκπλήξατε ολόκληρο τον κόσμο. Χτίσατε γρήγορα μια κοινωνία που μπορεί να οριστεί ως μια πραγματική ουτοπία με μια ακμάζουσα πνευματική κοινότητα. Άρα είστε κάτι παραπάνω από ένα σύμβολο αντίστασης, είστε ένα σύμβολο όχι μόνο του πώς να αντισταθεί ένας λαός, αλλά και πώς να εγκαταστήσετε, να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα. Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα στην περιοχή."

«Οι Κούρδοι είναι το μοντέλο μου»

«Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν νέο οικουμενισμό. Εσείς, οι Κούρδοι, είστε το μοντέλο μου, όχι επειδή είστε ένας ενδιαφέρον λαός που επανεπιβεβαίωσε την ταυτότητά του. Όχι, με εντυπωσιάσατε, γιατί είστε ένα θαύμα, λόγω των απίστευτων γεωπολιτικών παιχνιδιών που σας έχουν τεμαχίσει σε κομμάτια. Ενσαρκώνετε το φως και κανείς δεν μπορεί να σας απορρίψει λέγοντας ότι «Α, το κουρδικό πρόβλημα; Ας το αγνοήσουμε». Όχι. Θα ζήσουμε σε έναν πιο ελεύθερο κόσμο, όταν αυτό που συμβαίνει σε εσάς δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να συμβαίνει. Αυτό είναι σημαντικό.

Η δημοκρατία πρέπει να ανακαλυφθεί εκ νέου. Η διαλεκτική της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι απλώς η επιδίωξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Προσπαθείς να κάνεις κάτι και στην πορεία, ανακαλύπτεις ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τον ίδιο τον στόχο. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τι εννοούμε σήμερα με τη δημοκρατία. Όλοι πρέπει να μάθουμε από εσάς (τους Κούρδους)».