Οι εξόριστες κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ αισθάνονται εγκαταλελειμμένες μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα

Οι εξόριστες κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ αισθάνονται εγκαταλελειμμένες μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα

Οι εξόριστες κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ αισθάνονται εγκαταλελειμμένες μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα

Οι εξόριστες κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ αισθάνονται εγκαταλελειμμένες μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα

Στο Ιράν διαβιούν περίπου 10 εκατομμύρια Κούρδοι, γνωστοί για τον επί δεκαετίες αγώνα τους για πολιτικά δικαιώματα. Αρκετές από τις ιρανικές ομάδες Κούρδων ανταρτών εδρεύουν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, όπου περίπου 10.200 Ιρανοί Κούρδοι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή αιτούντες πολιτικού ασύλου.

Κουρδικές ομάδες που ζουν εξόριστες στο βόρειο Ιράκ αισθάνονται εγκαταλελειμμένες από τη Δύση, καθώς έχουν στοχοποιηθεί από το Ιράν, το οποίο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για τις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

«Είμαστε ενωμένοι με τον λαό μας και τους διαδηλωτές. Αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκίνησαν τα πρόσφατα γεγονότα. Δεν είναι οι δυνάμεις μας που βρίσκονται στους δρόμους», δήλωσε στην Guardian ο στρατηγός Χουσεΐν Γιαζντανπανά, ηγέτης μιας ιρανικής κουρδικής ομάδας, του κόμματος Ελευθερίας του Κουρδιστάν (PAK), σχετικά με τις προσπάθειες της ιρανικής κυβέρνησης να συνδέσει τις διαδηλώσεις με τις δικές της θεωρίες συνωμοσίας.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν πριν από σχεδόν έξι εβδομάδες, όταν μια 22χρονη Κούρδισσα πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης λόγω εγκεφαλικής βλάβης που υπέστη όταν συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή ήταν Κούρδισσα και δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Το Ιράν φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια Κούρδους, γνωστούς για τον επί δεκαετίες αγώνα τους για πολιτικά δικαιώματα. Αρκετές από τις ιρανικές ομάδες Κούρδων ανταρτών εδρεύουν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, όπου περίπου 10.200 Ιρανοί Κούρδοι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή αιτούντες πολιτικού ασύλου.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι οι εξόριστες ομάδες ενορχηστρώνουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν, ενώ οι Κούρδοι εξόριστοι λένε ότι η ιρανική κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίους τράγους για να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς λόγους πίσω από την αγανάκτηση των διαδηλωτών που τους έχει οδηγήσει να βγουν στους δρόμους.

«Το Ιράν θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι οι διαμαρτυρίες δεν σχετίζονται με ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας και πως αντίθετα, υποκινούνται από παράγοντες και δυνάμεις του εξωτερικού. Αυτό είναι το αφήγημά τους. Θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου», δήλωσε ο Γιαζντανπανά στην Guardian.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ιράν έχει εξαπολύσει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κουρδικών εξόριστων ομάδων στο βόρειο Ιράκ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί τη συνεχιζόμενη ένοπλη παρουσία όσων αποκάλεσε «τρομοκράτες» στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και τη δράση τους κατά της ασφάλειας του Ιράν.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ που έλαβαν όπλα από τη Δύση πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια του αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αισθάνονται τώρα ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτή η περιοχή εποπτεύεται από τον διεθνή συνασπισμό και γνωρίζουν τον ρόλο μας στην καταπολέμηση του ISIS. Πώς μπορεί να παρακολουθείται ο εναέριος χώρος από τις δυτικές δυνάμεις και να επιτρέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε ο Γιαζντανπανά.

«Η λύση είναι να κλείσουμε τους ουρανούς μας και να σταματήσουμε να μας στοχοποιεί το Ιράν. Το Ιράν δεν σέβεται τις διπλωματικές σχέσεις, ούτε την ήπια ισχύ. Ξέρει μόνο από επιβολή ισχύος», είπε.

Οι Κούρδοι εξόριστοι στο βόρειο Ιράκ συγκρίνουν επίσης την κατάστασή τους με αυτή των Ουκρανών, με την διαφορά ότι οι Ουκρανοί απολαμβάνουν γενναιόδωρη δυτική υποστήριξη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

«Τα όπλα που δίνονται στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δοθούν και σε εμάς. Έστω και μια μικρή ποσότητα. Μπορείτε να παρέχεται στους Κούρδους στο Ιράν μία παρόμοια υποστήριξη. Γιατί δεν υποστηρίζετε έναν λαό δίχως πατρίδα που έχει πολεμήσει και κατανικήσει το ISIS, και που υποστήριξε τα συμφέροντά σας; Χωρίς εμάς, οι τζιχαντιστές θα είχαν φτάσει στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γιαζντανπανά.