Η νομική ένωση ÖHD κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τους δικούς της νόμους και τους διεθνείς κανονισμούς και να τερματίσει την παράνομη απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των τριών συγκρατούμενων του.

 

Η νομική ένωση ÖHD (Özgürlük İçin Hukukçular Derneği) ζήτησε την κατάργηση του παράνομου συστήματος απομόνωσης στο νησί των φυλακών Ιμραλί σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Ζητήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τους δικούς της νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου στο ÖHD παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV), της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHD και του Νομικού Γραφείου Asrin, που εκπροσωπεί τον Abdullah Öcalan και τους τρεις συγκρατούμενούς του Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım και Veysi Aktaş. κτίριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο δικηγόρος Sezin Uçar είπε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με τους κρατούμενους του Imrali για περισσότερο από τριάντα μήνες. Η τελευταία επίσκεψη δικηγόρου στο νησί της φυλακής ήταν στις 7 Αυγούστου 2019 και η τηλεφωνική ή γραπτή επικοινωνία έχει επίσης αρνηθεί.

Ο Uçar είπε: “Οι δικηγόροι δεν μπορούν να παράσχουν νομική βοήθεια και δεν έχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των πελατών τους, καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και μέσω τηλεφώνου ή επιστολής. Οι κρατούμενοι στο Imrali υπόκεινται σε απάνθρωπες και και απαράδεκτες πρακτικές απομόνωσης λόγω της κουρδικής και πολιτικής τους ταυτότητας και αυτή η πρωτοφανής παρανομία δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς».

Ο δικηγόρος πρόσθεσε: «Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), ένα όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, έχει προετοιμάσει προηγουμένως εκθέσεις για τη φυλακή Ιμραλί και έχει εκδώσει συστάσεις και προειδοποιήσεις στην Τουρκία να τερματίσει αυτές τις παράνομες πρακτικές. Δυστυχώς, η Τουρκία απέχει πολύ από το να συμμορφωθεί με αυτές τις συστάσεις. Έχει βαθύνει προκλητικά το σύστημα απομόνωσης στο Ιμραλί και έχει κάνει τη φυλακή Ιμραλί ένα απρόσιτο και απρόσιτο μέρος».

Ο Uçar συνέχισε: «Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε αίτημα των δικηγόρων του  Öcalan και τριών άλλων κρατουμένων για προσωρινή επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2022  αποφάσισε ότι οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν αμέσως την ευκαιρία να διαβουλεύονται με τους δικηγόρους της επιλογής τους  Ωστόσο, η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με αυτήν την απόφαση. Τον Ιανουάριο του 2023, αφού οι δικηγόροι ενημέρωσαν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεχιζόμενη έλλειψη ειδήσεων, η Επιτροπή υπενθύμισε ξανά στην Τουρκία την προσωρινή διαταγή, την οποία δυστυχώς η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε. “

Επιπλέον, στις 10 Ιουνίου 2022, 775 δικηγόροι που ανήκαν σε 29 δικηγορικούς συλλόγους υπέβαλαν αίτηση για πιστοποιητικό εισδοχής στην Γενική Εισαγγελία της Προύσας, αλλά η αίτηση δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, 350 δικηγόροι από 22 χώρες, ιδίως από την Ευρώπη, υπέβαλαν αίτηση για άδεια να επισκεφθούν τη φυλακή στο νησί Imrali. Δεν υπήρξε απάντηση σε αυτά τα αιτήματα.

Το Ιμραλί είναι μια παράνομη ζώνη

Ο Uçar είπε: “Όλη αυτή η εικόνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ο νόμος για το Imrali έχει τεθεί σε αναμονή με απαράδεκτο τρόπο. Στο Imrali ισχύουν πολιτικές αποφάσεις, όχι νόμοι. Ο Öcalan και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι πρέπει να χαθούν και να ξεχαστούν στην απομόνωση. Ωστόσο , γνωρίζουμε ότι παρ’ όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες, ο Öcalan ενεργούσε πάντα εποικοδομητικά. Από την ημέρα που μεταφέρθηκε στο Ιμραλί, ο Öcalan ενεργούσε πάντα εποικοδομητικά και ειλικρινά δεσμευμένος για μια λύση στο κουρδικό ζήτημα. Το πιο δομικό πρόβλημα της Τουρκίας. Σε διάφορες περιόδους και με διάφορους τρόπους, το κράτος έχει επίσης καθίσει μαζί του και έχει κάνει διάλογο για την επίλυση αυτού του ζητήματος.Οι εκκλήσεις του  Öcalan οδήγησαν σε διαδικασίες κατάπαυσης του πυρός και ήρθαν ειρηνευτικές ομάδες στην Τουρκία.

Σήμερα, η απομόνωση στο Ιμραλί έχει επεκταθεί δυστυχώς σε όλη την Τουρκία από κάθε άποψη. Η «πολιτική ασφαλείας» έχει αντικαταστήσει τον διάλογο και την ειρηνευτική πολιτική για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια φλεγόμενη και σκοτεινή περίοδο σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην οικονομία. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατάσταση της απομόνωσης θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Ως δικηγόροι που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των αποφάσεων των διεθνών νομικών θεσμών στους οποίους είναι μέρος, όπως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η CPT. Καλούμε όλους τους δικηγόρους και το δημοκρατικό κοινό, ιδιαίτερα τους δικηγορικούς συλλόγους και τις νομικές οργανώσεις, να μιλήσουν ενάντια σε αυτήν την απαράδεκτη πολιτική απομόνωσης».

2023-09-28T14:53:45+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top