Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ροζάβα εργάζονται σε ιδρύματα της περιφέρειας Β. Συρίας

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ροζάβα εργάζονται σε ιδρύματα της περιφέρειας Β. Συρίας

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ροζάβα εργάζονται σε ιδρύματα της περιφέρειας Β. Συρίας

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ροζάβα εργάζονται σε ιδρύματα της περιφέρειας Β. Συρίας

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Ροζάβα ξεκίνησαν αρχίζουν να εργάζονται σε ιδρύματα της Αυτόνομης Διοίκησης Β. Συρίας σε τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό τους.

Το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, που ιδρύθηκε στο Καμισλί το 2016, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα της περιοχής με τους νέους αποφοίτους του. Οι νέοι οι οποίοι εκπαιδεύονται στις οκτώ σχολές στο πανεπιστήμιο, εργάζονται για τα ιδρύματα της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES). Το πανεπιστήμιο προσφέρει εκπαίδευση σε σχολές όπως Ιατρική, Πετρελαϊκές σπουδές, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονική, Εκπαίδευση, Αγροτικές σπουδές, Γλώσσα και Κοινωνιολογία.

Εβδομήντα φοιτητές αποφοίτησαν φέτος

Φοιτητές από διάφορες πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με ιδρύματα της Αυτόνομης Διοίκησης, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να εντοπίσει ευκαιρίες εργασίας για τους φοιτητές του. Το 2020, 70 φοιτητές αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο, ενώ εγγράφηκαν 200 νέοι φοιτητές. Οι απόφοιτοι φοιτητές έχουν ξεκινήσει τα νέα τους καθήκοντα σε ιδρύματα της Αυτόνομης Διοίκησης, σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Ένα κέντρο επιστήμων

Ο Mihemed Ehmê ο οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου, είπε: «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε αφού αποφοιτήσαμε από το πανεπιστήμιο. Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο στη δική μας γλώσσα, ήταν ένα όνειρο για εμάς. Είχα σπουδάσει επίσης και σε πανεπιστήμια της διοίκησης της Δαμασκού. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πανεπιστημίων μας και των κυβερνητικών πανεπιστημίων της Δαμασκού. Στα πανεπιστήμια μας, μπορούμε να σπουδάσουμε εξ ολοκλήρου στη μητρική μας γλώσσα. Το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα έχει καταστεί ένα σημαντικό κέντρο για τις επιστημονικές εξελίξεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Η ιστορία του Πανεπιστημίου της Ροζάβα

Κατά τη διάρκεια των ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων που σημειώθηκαν στην περιοχή, παρά τις δυσκολίες, την έλλειψη πόρων, τους συνεχιζόμενους πολέμους και διάφορες άλλες απειλές στη βόρεια και ανατολική Συρίας, το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα ιδρύθηκε το 2016 στην πόλη Καμισλί. Έκτοτε, οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου υποδέχτηκαν χιλιάδες φοιτητές.

Σκοπεύοντας να οικοδομήσει ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα, το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ενσωματώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα, αρχές και αξίες στο εκπαιδευτικό του σύστημα: σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσίας, ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, περιβαλλοντική δικαιοσύνη, καλλιέργεια ανθρώπων με ελεύθερη και κριτική σκέψη.

Το πανεπιστήμιο προσπαθεί μέσω των θεσμών του και των μοναδικών τρόπων διακυβέρνησης του Κουρδικού λαού, να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σύστημα σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό σύστημα, και αυτό από μόνο του αποτελεί μια επανάσταση.