Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν

Ο επικεφαλής του γραφείου της περιοχής του Ευφράτη, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, Ismail Sam'o, υποστήριξε πως ο στόχος της Τουρκίας είναι να χωρίσει όλα τα μέρη του Κουρδιστάν, μέσω των προσπαθειών της να ελέγξει την περιοχή στο Χαφτανίν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ένωσης όλων των Κούρδων για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές.

Οι βάρβαρες κατοχικές επιθέσεις της Τουρκίας διεξάγονται από τις 14 Ιουλίου στο Χαφτανίν, εναντίον των νόμιμων γραμμών άμυνας της περιοχής, τις οποίες τις υπερασπίζονται με γενναιότητα οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (αντάρτες).

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ismail Sam'o δήλωσε πως «το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του ΑΚΡ και του προέδρου Ερντογάν προσπαθεί να εξαφανίσει όλα τα κέρδη που επιτεύχθηκαν στις περιοχές του Κουρδιστάν, χτυπώντας τον ομοσπονδισμό στο Μπασούρ (Νότιο Κουρδιστάν), τα επιτεύγματα των πολιτών στη Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν) και αναβιώνοντας το παλιό Οθωμανικό Σουλτανάτο, προωθώντας παράλληλα το τουρκικό φασιστικό καθεστώς στο όνομα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Μ. Ανατολή, και στοχεύοντας κατά της περιοχής του Χαφτανίν.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία με τις επιθέσεις στο Χαφτανίν παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, σε μια περιοχή υπό την νόμιμη αμυντική δικαιοδοσία της Ιρακινής Περιφέρειας του Κουρδιστάν, ενώ δυστυχώς η Ιρακινή κυβέρνηση σιωπά για τις εν λόγω επιθέσεις.

Σκοπός της Τουρκίας να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν

Ο Ismail Sam'o εξήγησε πως «τρεις μήνες πέρασαν από τότε που ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στις νόμιμες θέσεις άμυνας του Χαφτανίν, κατά τι οποίες χρησιμοποιήθηκαν βαριά όπλα και πολεμικά αεροσκάφη. Αν και η τουρκική πλευρά δήλωσε πως πέτυχε στρατιωτική νίκη, αυτό αποτελεί ψέμα καθώς η μάχη μαίνεται ακόμα, με τον τουρκικό στρατό να συνεχίζει τον βομβαρδισμό των εν λόγω περιοχών».

«Η Τουρκία επιχειρεί να χωρίσει τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν, όχι απλά για να ελέγξει το Χαφτανίν. Αφού υποστήριξε τις σφαγές του ISIS στο Σιντζάρ και το Κομπάνι, αποτυγχάνοντας να επιτύχει τους στόχους της, και καθώς απέτυχε να κερδίσει και στο Χαφτανίν, το τουρκικό καθεστώς κατέληξε να στοχοποιεί Κούρδους πολιτικούς του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, συλλαμβάνοντάς τους».

Τοπικοί Κούρδοι αναλυτές και πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική στην Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ιράκ, για τη σιωπή που κρατά σχετικά με τις επιθέσεις στις νόμιμες γραμμές άμυνας, καθώς και για τη δημιουργία τάφρων από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, στα σύνορα μεταξύ της Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν) και του Μπασούρ (Νότιο Κουρδιστάν), γεγονότα μάλιστα τα οποία αρνείται να σχολιάσει.