Ο Μουράτ Καραγιλάν αρνείται πως υπάρχει συμμετοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Μουράτ Καραγιλάν αρνείται πως υπάρχει συμμετοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο στρατηγός Καραγιλάν αρνείται πως υπάρχει συμμετοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο στρατηγός Καραγιλάν αρνείται πως υπάρχει συμμετοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG), Μουράτ Καραγιλάν, αρνήθηκε σε ισχυρούς τόνους την παραμικρή συμμετοχή Κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμο που εξελίσσεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καθώς ο Γάλλους Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων κατηγορούν την Τουρκία πως εξαγοράζει και στέλνει Συριακές εγκληματικές - τζιχαντιστικές ομάδες στον πόλεμο κατά της Αρμενίας, στα πλαίσια της προσπάθειας του Ερντογάν να καπηλευτεί την διαμάχη Αζέρων και Αρμενίων, οι τουρκο-αζέροι προπαγανδιστές υποστηρίζουν ψευδώς πως οι Κουρδικές δυνάμεις του HPG, στάλθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να βοηθήσουν τους Αρμένιους.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «δεν έχουμε δεχθεί μέχρις στιγμής συγκεκριμένες πληροφορίες ή γεγονότα από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τη συμμετοχή Κουρδικών δυνάμεων». Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αρμενίας, καταγγέλλει τις τουρκικές κατηγορίες ως μια προφανή απόπειρα προπαγάνδας, που σκοπό έχει να συγκαλύψει την τουρκική ατζέντα αποσταθεροποίησης του Νότιου Καύκασου.

Μιλώντας σε κουρδικά μέσα, ο διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG), Μουράτ Καραγιλάν, αρνήθηκε σε ισχυρούς τόνους την παραμικρή συμμετοχή Κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμο που εξελίσσεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Πρόκειται για τυπική μαύρη προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, έτσι ώστε να δικαιολογεί την τρομοκρατία, τις σφαγές και τον πόλεμο που διεξάγει πλέον και στον Καύκασο. Αυτές οι κατηγορίες είναι ωμά κατασκευασμένα ψέματα, με μοναδικό σκοπό να καλύψουν τα δικά τους παράνομα και αμαρτωλά σχέδια. Αδιαμφισβήτητα, η αποκαλούμενη “εξισορροπητική πολιτική” της Ρωσίας, θα προσφέρει στο φασιστικό τουρκικό καθεστώς αρκετές ευκαιρίες και προνόμια, έτσι ώστε αυτό να συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματά του κατά των Κούρδων, Συρίων, Αρμενίων, Ελλήνων και Κυπρίων», δήλωσε ο Καραγιλάν.

Ο στρατηγός Καραγιλάν υπογράμμισε πως, «υπάρχουν πολλές πληροφορίες και κομμάτια που λείπουν από την τουρκική προπαγάνδα σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Λίγο πριν τις Τουρκο-Αζέρικες επιθέσεις εναντίων των Αρμενίων, και για να προετοιμαστεί το έδαφος της εισβολής, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξαν πως 300 αντάρτες του HPG-PKK πέρασαν στην Αρμενία. Όλη αυτή η προσπάθεια ομολογεί ξεκάθαρα πως η επίθεση ήταν προμελετημένη και καλά οργανωμένη εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια και μήνες, έχει υπάρξει ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα ανταλλαγής τεχνολογίας και οπλικών συστημάτων, όπως τα UAV-SİHA, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, και προσφάτως, την μεταφορά των μισθοφόρων τζιχαντιστών της Τουρκίας, από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν».

Επίσης, ο Καραγιλάν εξήγησε πως το Κουρδικό κίνημα δεν είναι κάποια δύναμη που θα μπορούσε να πολεμήσει για χάρη κάποιου με χρηματικό αντίτιμο, αλλά ένα διεθνώς γνωστό και σεβαστό κίνημα, με σαφή ιδεολογία και υψηλά ιδανικά. «Εμείς, οι Αποιστές αντάρτες, έχουμε σαφή ιδεολογία και υψηλά ιδανικά. Οι δυνάμεις των ανταρτών μας δεν πηγαίνουν πουθενά για χάρη κάποιου τρίτου, και δεν πολεμούν άλλους πολέμους, πέραν από τον δικό μας. Αν αυτό μπορούσε κάποτε να συμβεί, θα συνέβαινε μόνο βάσει της ιδεολογικής μας προοπτικής. Αυτό σημαίνει πως βεβαίως και μπορούμε να είμαστε σε αλληλεγγύη με εθνικές-δημοκρατικές-επαναστατικές δυνάμεις, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο αν συνέβαινε σύμφωνα με την ιδεολογία και τις πολιτικές μας θέσεις.

Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αρμενίας, Anna A. Naghdalyan, υπογράμμισε πως: «Πρόκειται σαφώς για ψευδείς κατηγορίες, με μοναδικό σκοπό να εξισορροπήσουν τις αξιόπιστες αναφορές για τη μεταφορά ξένων τρομοκρατικών πολεμιστών που πραγματοποιεί η Τουρκία, από τη Μέση Ανατολή στο Αζερμπαϊτζάν, και για να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας μακριά από τις αποσταθεροποιητικές πράξεις της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο».