Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις και την κρίση στη Μέση Ανατολή για να εξοντώσει τους Κούρδους. Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν καλωσορίζει τον Ιρανό πρόεδρο στην Άγκυρα και υπογράφει οικονομικές και άλλες συμφωνίες. Από την άλλη, υπογράφει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό κράτος κινητοποιεί τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τις ευρωπαϊκές χώρες και δυνάμεις όπως η Ρωσία εναντίον των Κούρδων. Προσπαθεί να τραβήξει με το μέρος της τα διαφορετικά άκρα, εκείνα με βαθιές αντιφάσεις μεταξύ τους. Στη σημερινή της κατάσταση, δίνει προτεραιότητα και επικεντρώνεται στη διεξαγωγή της γενοκτονίας των Κούρδων. Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, ο Ερντογάν είπε στους Τούρκους διπλωμάτες ότι θα επικεντρωθούν στη διπλωματία, θα πολλαπλασιάσουν τους φίλους τους και θα απομονώσουν τους εχθρούς τους. Η απόφαση αυτή υλοποιείται. Προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Καταδέχονται να επισκεφτούν τις αραβικές χώρες. Έκλεισαν το βιβλίο σχετικά με το άρχοντας και το να δείχνουν μπαστούνια όπως στο παρελθόν. Κερδίζουν επίσης τα αραβικά κράτη για να ρέουν χρήματα από αυτά επειδή η οικονομία τους είναι κακή. Αύξησαν επίσης το εμπόριο με το Ισραήλ, δημιούργησαν σχέσεις υψηλού επιπέδου και προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη αυτών των κύκλων, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία ανέπτυξε πολύπλευρες σχέσεις με τη Ρωσία αλλά την αντιμετώπισε αφού κατέρριψε ένα αεροπλάνο της. Ο Ερντογάν προσπάθησε πρώτα να μείνει σταθερός, αλλά, βάζοντας τα πράγματα σε κίνδυνο, στη συνέχεια άρχισε να τους κατευνάζει και να κάνει παραχωρήσεις. Η Ρωσία απέσπασε περισσότερες παραχωρήσεις από την Τουρκία από ποτέ. Τόσο πολύ που ο Ερντογάν αγόρασε ακόμη και πυραύλους S-400 από τη Ρωσία ως δωροδοκία. Το τουρκικό κράτος έκανε όλες αυτές τις παραχωρήσεις και βάθυνε τις σχέσεις για να συντρίψει τους Κούρδους. Γιατί η Ρωσία βρισκόταν στη Συρία και είχε ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσουν οι Κούρδοι καθεστώς. Δεν υπήρχε δυνατότητα επίθεσης και εισβολής στη Συρία χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη της Ρωσίας. Η ίδια κατάσταση ήταν η ίδια και για το Ιράν. Για το λόγο αυτό, συνέχισε πρωτοβουλίες όπως η διαδικασία της Αστάνα. Και η διαδικασία της Αστάνα μετατράπηκε σε αντικουρδικό μέτωπο. Τελικά, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κηρύχθηκε παράνομη στη δήλωση που έγινε μετά από αυτές τις συναντήσεις. Συμφώνησαν να απομακρύνουν τις ΗΠΑ από τη Συρία. Συμφώνησαν να αποδυναμώσουν τις αυτόνομες περιοχές και να αρπάξουν ή να απενεργοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους τους. Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού κράτους με στόχο ενεργειακούς πόρους συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά των Κούρδων. Στο τέλος, η Σουηδία και οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να μην υποστηρίξουν δυνάμεις όπως το YPG και να περιορίσουν τις κουρδικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Το στρατιωτικό εμπάργκο στην Τουρκία άρθηκε. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρέχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να επισκευάσουν τα παλιά. Τώρα έχουν εγκρίνει ένα πακέτο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καναδάς ήρε το εμπάργκο στις κάμερες που πούλησε στην Τουρκία για UCAV και UAV. Όχι μόνο ο Καναδάς, αλλά και η Σκανδιναβία και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες άρουν το εμπάργκο όπλων. Αυτές οι συμφωνίες αντικατοπτρίστηκαν αμέσως στον πόλεμο στο Κουρδιστάν. Οι δύο τελευταίες επιθέσεις του τουρκικού κράτους ήταν ολοκληρωτικά εγκλήματα πολέμου. Απενεργοποίησαν τις πηγές της ζωής στη Ροζάβα. Χτυπήθηκαν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκες σιταριού κ.λπ. Άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε από τη Ρωσία. Αυτές οι δυνάμεις δεν έβλεπαν και δεν μιλούσαν. Ωστόσο, οι ίδιοι βρίσκονται στη Συρία και ξέρουν καλά τι συμβαίνει. Οι δυνάμεις των SDF που συνέτριψαν το ISIS στοχοποιούνται μπροστά στα μάτια τους. Ανοίγουν και τον εναέριο χώρο τους στην Τουρκία. Ο κουρδικός λαός ξεριζώνεται από τα εδάφη του και αναγκάζεται να  φυγει.

Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις και την κρίση στη Μέση Ανατολή για να εξοντώσει τους Κούρδους. Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν καλωσορίζει τον Ιρανό πρόεδρο στην Άγκυρα και υπογράφει οικονομικές και άλλες συμφωνίες. Από την άλλη, υπογράφει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από τη μία πλευρά, υποστηρίζει τη Χαμάς και αγανακτεί κατά του Ισραήλ. Από την άλλη, προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την ιρανική ηγεσία. Είναι γνωστό ότι το Ιράν και η Τουρκία έχουν βαθιές αντιθέσεις. Αλλά χρειάζεται το Ιράν για να συντρίψει το PKK και τους Κούρδους επειδή το Ιράν έχει επιρροή τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Το Ιράν είναι μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή.  Ο Ερντογάν προσπαθεί να ενώσει τη Ρωσία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες ενάντια στους Κούρδους και να λάβει την υποστήριξή τους. Με αυτή την έννοια, προσπαθεί να οικοδομήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό κατά των Κούρδων.

Ο κουρδικός λαός, οι διανοούμενοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας και της Τουρκίας πρέπει να αυξήσουν την ενότητα και τον αγώνα τους γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα. Πρέπει να αποκαλυφθούν αιματηρές και σκοτεινές σχέσεις και συμμαχίες και να διαφωτιστούν οι λαοί του κόσμου. Η Τουρκία επί εκατό χρόνια επιμένει σε αυτήν την πολιτική αφανισμού και άρνησης. Όσο υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται, όλα αυτά τα σχέδια θα ματαιώνονται.

 

2024-02-02T03:36:52+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top