Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ καταδικάζει τον Ερντογάν για την εξωτερική και εσωτερική του πολιτική

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ καταδικάζει τον Ερντογάν για την εξωτερική και εσωτερική του πολιτική

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ καταδικάζει τον Ερντογάν για την εξωτερική και εσωτερική του πολιτική

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ καταδικάζει τον Ερντογάν για την εξωτερική και εσωτερική του πολιτική

«Καταδικάζω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, οι οποίες όχι μόνο είναι ανησυχητικές, αλλά και εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ. «Τον Νοέμβριο εξαπέλυσε επίθεση από αέρα, με πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κουρδικές πόλεις στη Βόρεια Συρία και πρότεινε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν χερσαίες δυνάμεις, μια επιχείρηση κατά των Κούρδων που εδώ και καιρό έχουν γίνει στόχος της οργής του Ερντογάν».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, στις 19 Δεκεμβρίου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα να οδηγήσουν την Τουρκία σε λογοδοσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας που επικεντρώθηκε στις επιθετικές πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής επέκρινε έντονα τις απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, τις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και την κλιμακούμενη αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών του 2023.

«..Έρχομαι στο βήμα σήμερα για να καταδικάσω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου που όχι μόνο είναι ανησυχητικές αλλά και εντελώς απαράδεκτες», είπε ο Μενέντεζ απευθυνόμενος στην Επιτροπή.

«Τον Νοέμβριο εξαπέλυσε επίθεση από αέρα, με πυροβολικό και drone σε κουρδικές πόλεις στη Βόρεια Συρία. Και οι επαπειλούμενες επίγειες δυνάμεις θα ακολουθήσουν σύντομα», είπε ο Μενέντεζ. «"Ώρα για εκδίκηση", έγραψε στο Twitter το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ανακοινώνοντας την επιχείρηση κατά των Κούρδων που είναι εδώ και καιρό στόχος της οργής του Ερντογάν», πρόσθεσε.

Το tweet που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο συνδέθηκε με την επιμονή της Άγκυρας να θεωρεί τις κυρίως Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τις ένοπλες μονάδες τους υπεύθυνες για την θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις επανειλημμένες σχετικές αρνήσεις των Κούρδων.

Η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των SDF στις 20 Νοεμβρίου και ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει χερσαία εισβολή για να εκκαθαρίσει τις περιοχές στη Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα από Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Εντωμεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των SDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, και η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας έχει εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον λόγω των επιπτώσεών της στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής ομάδας.

«Επιτίθενται στις ίδιες τις δυνάμεις που είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία», είπε ο Μενέντεζ, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες.

Ο γερουσιαστής κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των εσωτερικών πολιτικών του Ερντογάν εντός της Τουρκίας, και κάλεσε για δίκαιες εκλογές το 2023.

«Πρέπει να θεωρήσουμε τον Ερντογάν υπόλογο για τη συμπεριφορά του όταν παραβιάζει τους διεθνείς νόμους ή αμφισβητεί τους δημοκρατικούς κανόνες ή επιτρέπει στις δυνάμεις του να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και γι' αυτό ζητώ ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Τουρκία», είπε ο Μενέντεζ κατά την ομιλία του.

Ο γερουσιαστής κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων από τον Ερντογάν.

Ο Μενέντεζ δήλωσε ότι, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνει την πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα μου εξασφαλίσει πολλούς φίλους στην Άγκυρα. Και ο Πρόεδρος Ερντογάν με επέκρινε προσωπικά – αποκαλώντας με εχθρό του κράτους», είπε ο γερουσιαστής. «Αλλά αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν – αν η καταδίκη της Τουρκίας που εξόπλισε το Αζερμπαϊτζάν και επέτρεψε τη σφαγή αθώων Αρμενίων πολιτών με κάνει εχθρό του Ερντογάν– αν η απαίτηση από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν – τότε αυτός είναι ένας τίτλος που θα φέρω με τιμή», πρόσθεσε.

Ο Μενέντεζ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Και έτσι στους συναδέλφους μου εδώ στη Γερουσία, θα κλείσω λέγοντας – μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

Προς τη διεθνή κοινότητα — μην διστάσετε να ζητήσετε από την Τουρκία να λογοδοτήσει για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Για τους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Typhoon του Ερντογάν—μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάτη με πλάτη δίπλα σας.

Και σε εκείνους τους ανθρώπους στην Τουρκία που εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον — μην τα παρατάτε.

Μια μέρα σύντομα, με τη γενναιότητα σας, η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν στην πατρίδα σας».

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept