Ο Αυστραλός γερουσιαστής Ντέιβιντ Σούμπριτζ καταδίκασε τη σκόπιμη στόχευση από την Τουρκία βασικών εγκαταστάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, προτρέποντας τη διεθνή λογοδοσία.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των κουρδικών κοινοτήτων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία καταδικάστηκαν έντονα από τον γερουσιαστή των Πρασίνων της Αυστραλίας Ντέιβιντ Σούμπριτζ την Τρίτη.

Ο γερουσιαστής Shoebridge εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία σχετικά με αναφορές ότι βασικές εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, σχολεία, σταθμοί παραγωγής ενέργειας και κατοικημένες περιοχές στοχοποιούνται σκόπιμα. «Οι αναφορές ότι στοχοποιούνται πολίτες, βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές είναι βαθιά οδυνηρές και καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο γερουσιαστής τόνισε επίσης την εκμετάλλευση από την Τουρκία της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ για να προωθήσει τη δική της ατζέντα κατά του κουρδικού λαού. «Ενώ η προσοχή του κοινού εστιάζεται στην προηγούμενη σύγκρουση, οι παραβιάσεις της Τουρκίας κατά του κουρδικού λαού δεν περνούν απαρατήρητες», σημείωσε ο Σούμπριτζ.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την Τουρκία. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει λογοδοσία», δήλωσε.

Ο Σούμπριτζ προέτρεψε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Συνασπισμό για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα επειγόντως. «Καλώ την αυστραλιανή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ και τον Συνασπισμό επί τόπου, να τις παροτρύνει να χρησιμοποιήσουν διπλωματικούς δεσμούς με την Τουρκία για να θέσουν επειγόντως αυτό το θέμα και να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής ολοκλήρωσε τη δήλωσή του εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον κουρδικό λαό και την κουρδική διασπορά στην Αυστραλία, τονίζοντας ότι στέκεται δίπλα τους «σήμερα και κάθε μέρα» σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.