Ντουράν Καλκάν: Η Τουρκία θέλει την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια στο PKK

Ντουράν Καλκάν: Η Τουρκία θέλει την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια στο PKK

Ντουράν Καλκάν: Η Τουρκία θέλει την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια στο PKK

Ντουράν Καλκάν: Η Τουρκία θέλει την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια στο PKK

Ο Ντουράν Καλκάν δήλωσε ότι το PKK δεν μπορούσε να κατανοήσει την τουρκική επίθεση κατά των πεσμεργκά, μέχρι που μίλησε Ερντογάν Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Καλκάν τόνισε ότι αυτή η επίθεση ήταν μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να λάβει «την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενάντια στο PKK».

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Ντουράν Καλκάν, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την πρόσφατη επίθεση κατά του γραφείου της Σμύρνης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), τη συνεχιζόμενη τουρκική εκστρατεία στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας την επίθεση στο γραφείο του HDP και τη δολοφονία της Ντενίζ Ποϋράζ, ο Καλκάν είπε: «Η Ντενίζ Ποϋράζ είναι η μάρτυρας της δημοκρατίας στην Τουρκία, η μάρτυρας της αδελφοσύνης των λαών».

Δήλωσε ότι η επίθεση στη Σμύρνη και η υπόθεση κλεισίματος κατά του HDP αντικατοπτρίζει την «αρχή του τέλους» της τουρκικής κυβέρνησης. «Μερικοί λένε ότι θα πάνε στις εκλογές επωφελούμενοι από τέτοια περιστατικά και θα εδραιώσουν την εξουσία τους. Ο συνασπισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (AKP-MHP) καταρρέει».

Ο Καλκάν μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών από τα τέλη Απριλίου στις περιοχές Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν, γνωστές ως Γραμμή Άμυνας της Medya του PKK, που βρίσκονται στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες. Ο πόλεμος δεν είναι εύκολο πράγμα: ο αντάρτης αντιστέκεται με πνεύμα θυσίας και θάρρους εναντίον ενός νατοϊκού στρατού. Έχουν συγκρίνει πολλές φορές αυτόν τον πόλεμο με τον πόλεμο μεταξύ ενός μυρμηγκιού και ενός ελέφαντα όσον αφορά την ανισότητα των δυνάμεων, αλλά πρέπει να πούμε ότι το μυρμήγκι κατάφερε να καταστήσει τον ελέφαντα ανίκανο να κινηθεί πιέζοντας τον λίγο-λίγο».

Ο Καλκάν πρόσθεσε: «Είναι εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα. Παράλληλα, ο φασισμός των AKP-MHP δεν έχει νομικούς ή ηθικούς κανόνες. Στον πόλεμο, αγνοούν εντελώς αυτούς τους κανόνες. Χρησιμοποιούν κάθε είδους δηλητηριώδη αέρια και χημικά όπλα. Διαπράττουν συνεχώς εγκλήματα πολέμου».

Όσον αφορά την τουρκική επίθεση κατά των πεσμεργκά στις 5 Ιουνίου, ο Καλκάν είπε: «Ήμασταν πολύ έκπληκτοι με αυτό που συνέβη στις 5 Ιουνίου και γιατί συνέβη. Στις 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Όταν ακούσαμε την ομιλία του Ερντογάν, τα καταλάβαμε όλα».

«Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) χτύπησαν ένα νοσοκομείο, σκοτώνοντας πολίτες, κ.λπ. Ήθελαν να λάβουν την πλήρη υποστήριξη όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο τους ενάντια στο PKK».

Ωστόσο όπως υπενθυμίζει ο Καλκάν, το καθεστώς του Ερντογάν κινητοποιεί συμμορίες τζιχαντιστών από τη Λιβύη στο Αζερμπαϊτζάν, από τη Βορειοανατολική Συρία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, στις πόλεις Αφρίν, Γκίρε Σπι και Σερεκανίγιε, ενώ οι ίδιες συμμορίες απείλησαν και απειλούν μέχρι και σήμερα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι κινήσεις του τουρκικού καθεστώτος αποτελούν απειλή για τη Μέση Ανατολή, για τον κόσμο, για την ανθρωπότητα».