Νομικός: η Τουρκία με την εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης στο Μπακούρ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Νομικός: η Τουρκία με την εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης στο Μπακούρ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Νομικός: η Τουρκία με την εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης στο Μπακούρ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Νομικός: η Τουρκία με την εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης στο Μπακούρ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Νομικός Αζάντ Αμπντί τόνισε ότι «η εκστρατεία πολιτικής εξόντωσης που διεξάγει το τουρκικό κατοχικό καθεστώς εναντίον των Κούρδων του Μπακούρ (Βόρειο Κουρδιστάν), παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καλώντας όλους τους νομικούς, πολιτικούς και τους πολίτες της Ροζάβα να υποστηρίξουν όλους τους κρατούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω πολιτικής καταστολής.

Μέρα με τη μέρα, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς αποκαλύπτει την εχθρότητά του απέναντι στους Κούρδους, στις περιοχές που κατοικούν, και ιδίως στο Μπακούρ (Βόρειο Κουρδιστάν), καθώς το τουρκικό καθεστώς εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών, με την κατηγορία της αλληλεγγύης με την πόλη του Κομπάνι, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ISIS, έξι χρόνια πριν.

Ούτε οι Κούρδοι, ούτε οι δημοσιογράφοι ήταν ασφαλείς από τις πολιτικές εξόντωσης που εξαπέλυσε η ΜΙΤ εναντίον των Κούρδων στο Μπακούρ, όπου τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από το γραφείο Μεσοποταμίας της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

«Οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία στο άρθρο 9 απαγορεύει την αυθαίρετη σύλληψη και τιμωρία πολιτών». Ο Αμπντί προσέθεσε ότι ολόκληρης ο κόσμος εξέφρασε τη συμπαράστασή του με το Κομπάνι την περίοδο εκείνη, ωστόσο καμία χώρα δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοιο εγκληματικό τρόπο στους πολίτες της, συλλαμβάνοντάς τους, και αυτό διότι το άρθρο 19 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διασφαλίζει σε όλους, δίχως παρενόχληση, την ελευθερία έκφρασης και γνώμης».

Ο Αμπντί προσέθεσε πως το τουρκικό καθεστώς, το οποίο υποστήριξε τις συμμορίες του ISIS, επιθυμεί τώρα να πάρει την εκδίκησή του από τους πολίτες που υποστήριξαν το Κομπάνι, και κάλεσε «πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και το λαό της Ροζάβα να υποστηρίξει τους συλληφθέντες της εκστρατείας διώξεων και εξόντωσης, μέσω δηλώσεων και διαμαρτυριών, διότι αυτοί οι άνθρωποι μας υποστήριξαν στη δική μας στιγμή ανάγκης».

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε πριν λίγες μέρες ένταλμα σύλληψης 82 ανθρώπων, για τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες που διεξήχθησαν μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου 2014, καθώς οι συμμορίες του ISIS επιτίθεντο στο Κομπάνι.