Ανάλυση: Ποιες είναι οι επιλογές των Κούρδων της Συρίας σε περίπτωση τουρκο-συριακής συμφιλίωσης;

Ανάλυση: Ποιες είναι οι επιλογές των Κούρδων της Συρίας σε περίπτωση τουρκο-συριακής συμφιλίωσης;

Ανάλυση: Ποιες είναι οι επιλογές των Κούρδων της Συρίας σε περίπτωση τουρκο-συριακής συμφιλίωσης;

Ανάλυση: Ποιες είναι οι επιλογές των Κούρδων της Συρίας σε περίπτωση τουρκο-συριακής συμφιλίωσης;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φεχίμ Ταστεκίν, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι να συντρίψει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τη στρατιωτική της πτέρυγα (τις Μονάδες Προστασίας του Λαού - YPG) και τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας Ασαγίς, ενώ η Δαμασκός θέλει να πάρει τους Κούρδους με το μέρος της, διαλύοντας την συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κουρδικών ομάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συριακή αντιπροσωπεία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κοινή δράση με την Τουρκία κατά των SDF κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, τον περασμένο μήνα, όπως εξήγησε ο Ταστεκίν.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Δαμασκός είναι πρόθυμες να βάλουν ένα τέλος στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, έγραψε ο Ταστεκίν στην Gazete Duvar, προσθέτοντας ότι παρά τον παρόμοιο στόχο, οι δύο πλευρές διαφέρουν σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Ταστεκίν, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι να συντρίψει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τη στρατιωτική της πτέρυγα (τις Μονάδες Προστασίας του Λαού - YPG) και τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας Ασαγίς, ενώ η Δαμασκός θέλει να πάρει τους Κούρδους με το μέρος της, διαλύοντας την συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κουρδικών ομάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συριακή αντιπροσωπεία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κοινή δράση με την Τουρκία κατά των SDF, κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, τον περασμένο μήνα.

«Ποιες πόρτες μπορούν να χτυπήσουν οι Κούρδοι για να βρουν διέξοδο; Υπάρχουν τρεις πιθανότητες, δεδομένης της τοπικής, περιφερειακής και διεθνούς πραγματικότητας: η Δαμασκός, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα θα έπρεπε να είναι άλλη μια επιλογή, ωστόσο αυτή η πόρτα δεν είναι ποτέ ανοιχτή για τους Κούρδους», εξήγησε ο δημοσιογράφος.

Ορισμένοι αναλυτές ευνοούν μια λύση με τη Δαμασκό, προβλέποντας ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να προδώσει τους Κούρδους στην πορεία. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μπορεί να αντιταχθεί σε έναν διάλογο μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού, δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος της συριακής κυβέρνησης είναι να σπάσει τους δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των SDF, σύμφωνα με τον Ταστεκίν.

Ωστόσο, η συνεργασία με την Ουάσιγκτον φέρνει πλεονεκτήματα που εξακολουθούν να είναι σημαντικά για τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στρατιωτικής προστασίας σε κουρδικές ομάδες, της παροχής άδειας για πάρουν οι Κούρδοι τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή, την αποδυνάμωση του ισχυρισμού ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεδομένων των δεσμών μεταξύ των SDF και του PKK, και τη δημιουργία εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Εντωμεταξύ, η Δαμασκός διεξάγει επίσης μια ριψοκίνδυνη πολιτική αποξενώνοντας τους Κούρδους με αντάλλαγμα την πιθανή συμφιλίωση με την Άγκυρα, όπως έγραψε ο Ταστεκίν. Ο συριακός στρατός, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία έντεκα χρόνια, μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει οποιοδήποτε κενό αφήσουν πίσω τους οι κουρδικές δυνάμεις, τα οποία κενά θα μπορούσαν με τη σειρά τους να πυροδοτήσουν την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), σύμφωνα με τον Ταστεκίν. Η Δαμασκός θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή προσθέτοντας τη δύναμη περισσότερων από 100.000 έμπειρων Κούρδων μαχητών στον στρατό της, αλλά το αντίθετο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, πρόσθεσε.

Για τους Κούρδους, η Μόσχα είναι ένας έμμεσος τρόπος δημιουργίας δεσμών με τη Δαμασκό, συνέχισε ο Ταστεκίν. Ενώ τα συμφέροντα της Ρωσίας απαιτούν να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της Τουρκίας, να διευρυνθεί η ρωγμή μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον και να διασφαλιστεί μια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η Ρωσία γνωρίζει επίσης ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν να μην έχουν επιρροή στην όλη διαδικασία, κατέληξε ο δημοσιογράφος.