Μία απάντηση για την Ελληνοκουρδική φιλία και συμμαχία

Μία απάντηση για την Ελληνοκουρδική φιλία και συμμαχία

28η Οκτωβρίου ημέρα Ελευθερίας

Μία απάντηση για την Ελληνοκουρδική φιλία και συμμαχία

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πρόσφατο άρθρο της ιστοσελίδας Liberal.gr σχετικά με την Ελληνοκουρδική φιλία.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός πως σε μία τόσο τεταμένη περίοδο για τον Κουρδικό και Ελληνικό λαό, εμφανίζονται κάποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης για να σπείρουν έριδες και να προκαλέσουν.

Εάν οι συνθήκες δεν ήταν τόσο κρίσιμες για όλους μας, ίσως να αρκούσε η απλή απόρριψη τέτοιων ύποπτων άρθρων από την ίδια την κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της συγκυρίας που επιχειρείται η εν λόγω παραπληροφόρηση, αισθανόμαστε την ανάγκη να παρέμβουμε, αποκαθιστώντας την αλήθεια για την βαθιά και ειλικρινή φιλία μας με τους Έλληνες, και τους άρρηκτους δεσμούς που μας ενώνουν.

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την κατάσταση, οφείλουμε αρχικά να καταστίσουμε σαφές πως οι Κούρδοι αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για το τουρκικό καθεστώς. Ο Κουρδικός Αγώνας για Ισότητα, Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν – Μπαχτσελί. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία διεξάγει σήμερα πολέμους στο Κουρδιστάν, σε βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Πρόκειται σαφώς για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Νότιου Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) και της Ροζάβα (Συρία), και όχι βέβαια για επιθέσεις κατά των ίδιων των χωρών και των κυβερνήσεων σε Δαμασκό και Βαγδάτη.

Για τον λόγο αυτό ο λαός μας πολεμάει συνεχώς και αδιαλείπτως το ολοκληρωτικό τουρκικό καθεστώς εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα. Ο Εθνικοαπελευθερωτικός μας Αγώνας πραγματοποιείται μέσω των Κούρδων ανταρτών αλλά και των πολιτικών μας αξιωματούχων.

Εν αντιθέσει με όσα υποβολιμαία αναφέρει το επίμαχο άρθρο, το κουρδικό κόμμα στην Τουρκία αναδεικνύεται πρώτο στην εμπιστοσύνη και τους ψήφους των Κούρδων, σε κάθε δημοκρατική εκλογική διαδικασία που συμμετέχει. Συγκεκριμένα, αν και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) βάλλεται από το καθεστώς με διώξεις, συλλήψεις, καθαιρέσεις και βία, στις περιοχές των Κούρδων εντός της Τουρκίας, λαμβάνει ποσοστά άνω του 90% σε ψήφους, ενώ τα νούμερα αυτά μεγαλώνουν περαιτέρω, στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως ολόκληρος ο λαός μας συντάσσεται με το Κουρδικό κίνημα και τον Αγώνα.

Το ίδιο συμβαίνει με τα Κουρδικά κόμματα και στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, και ως εκ τούτου κρίνουμε επιεικώς απαράδεκτη την άποψη πως ο Κουρδικός λαός δεν υποστηρίζει τα κόμματα του Έθνους και του Αγώνα μας.

Είναι επίσης γνωστό πως οι Κούρδοι καθόρισαν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και έτσι κατάφερε να κερδίσει τη δημαρχία της πόλης ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ήταν η δική μας αρνητική ψήφο κατά του καθεστώτος αυτή που οδήγησε το ΑΚΡ σε εκλογική ήττα στην Πόλη, και ως εκ τούτου αποτελεί μεγάλη προσβολή για εμάς η οποιαδήποτε πολιτική μας σύνδεση με το κόμμα του Ερντογάν.

Συνδετικός κρίκος του λαού μας υπήρξαν διαχρονικά οι αντάρτες και οι ήρωές μας, οι οποίοι συνεχίζουν να μάχονται κατά του αυταρχισμού μέσω του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Το ΡΚΚ είναι αυτό που μάχεται στα βουνά εδώ και 36 χρόνια. Είναι επίσης αυτό που επηρέασε με την ιδεολογία και το όραμα του Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τις οργανώσεις και τα κόμματα σε Ιράκ, Ιράν, Τουρκία και Συρία. Ήταν μάλιστα ιδέα του Οτσαλάν να καταστεί πολιτικό κόμμα το HDP στην Τουρκία, και να συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές. Αυτή την πρόταση του Οτσαλάν έκανε πράξη το επιτελείο του HDP και κατέληξε σήμερα να αποτελεί φωνή δημοκρατίας και έκφρασης του Κουρδικού Αγώνα στην Τουρκία.

Με την ιδεολογία του Οτσαλάν το HDP, αν και βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος, υπήρξε η μόνη φωνή στο τουρκικό κοινοβούλιο που αντέδρασε και καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων.

Οι ίδιες ιδέες του Ηγέτη Οτσαλάν μεταλαμπαδεύτηκαν και ενέπνευσαν και τα YPG και YPJ στη Ροζάβα, ενώνοντας τον λαό μας και λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας για τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους λοιπούς λαούς της Βόρειας Συρίας. Οι ίδιες ιδέες, και ο κοινός Κουρδικός Αγώνας ενώνει τον Κουρδικό λαό και πραγματώνεται με τους αντάρτες μας στο Ιράκ (ΡΚΚ) και το Ιράν (PEJAK).

Έπειτα, στο επίμαχο και ύποπτο άρθρο του, ο υπογράφων του κειμένου παρουσιάζει ανακρίβειες ενώ αμελεί επιμελώς να κάνει αναφορά σε κάποια κρίσιμα ζητήματα.

Αν και δηλώνει ειδικός επί των θεμάτων, αποφεύγει να αναφερθεί στους δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που διέμεναν στην περιοχή του Καυκάσου, στο Ερυθρό Κουρδιστάν. Αποφεύγει επίσης να εξηγήσει πως ήταν η κυβέρνηση Σημίτη, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, αυτή που παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ΜΙΤ, μιας και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απεδείχθησαν ανίκανες να συλλάβουν τον Κούρδο Ηγέτη.

Το κυριότερο όμως που αμελεί να αναφέρει ο υπογράφων του κειμένου, και που καταδικάζει στα μάτια μας το κείμενό του, είναι πως ο Κουρδικός και Ελληνικός λαός αποτελούμε φυσικοί σύμμαχοι στους κοινούς μας αγώνες. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί μόνη της αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, αρκεί η κυβέρνηση να προσεγγίσει τους Κούρδους με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Μοιραζόμαστε έναν κοινό εχθρό αλλά και κοινά όνειρα για τους λαούς μας. Διεξάγουμε έναν πολυετή πόλεμο κατά του τουρκικού καθεστώτος ο οποίος κοστίζει οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά στην Τουρκία. Οι Κούρδοι έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας έχοντας πλήξει πολλάκις τον εχθρό κατά το παρελθόν, ενώ έχουμε αποδειχθεί και σταθεροί σύμμαχοι.

 Παράλληλα, το καθεστώς εκτίθεται ανεπανόρθωτα με τις επιθέσεις που διεξάγει εναντίον μας, ενώ ταυτόχρονα ξοδεύει 20 δις δολάρια ετησίως στην προσπάθειά του να εμποδίσει την Κουρδική Επανάσταση.

Στα γενικόλογα και τις αοριστολογίες του υπογράφοντος του κειμένου αντιπαραβάλλουμε λοιπόν απτά στοιχεία, και τον προκαλούμε να αναρωτηθεί και ο ίδιος, πού θα είχε φτάσει ο τουρκικός αναθεωρητισμός και επεκτατισμός, αν η Τουρκία δεν είχε αυτό το βάρος και κόστος που της επιφέρει ο πόλεμός της με τους Κούρδους.

Συντάξαμε το παρόν άρθρο, δίχως να γνωρίζουμε τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο υπογράφων του επίμαχου κειμένου, και αγνοώντας ποιανού κόμματος και χώρας είναι εντεταλμένος. Η συγκυρία ωστόσο καθιστά σαφές πως μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν τέτοιου είδους άρθρα, καθώς όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο φέρουν τεράστια ευθύνη στις πλάτες τους. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο είναι ενότητα και ομόνοια έναντι στον κοινό εχθρό.

Όσον αφορά τη «Φωνή των Κούρδων», αποκλειστικό μας μέλημα και δέσμευση συνεχίζει να αποτελεί η ενημέρωση του Ελληνικού λαού, και η ενίσχυση της αλήθειας αλλά και της δύναμης της Ελληνοκουρδικής φιλίας.