Η κούρδισσα Armita Girawend δέχτηκε βίαιη επίθεση από την ιρανική αστυνομία και βρίσκεται σε κώμα εδώ και τρεις ημέρες.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, η 16χρονη Κούρδισσα Armita Girawend δέχτηκε βία από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής» σε σταθμό του μετρό στην Τεχεράνη την 1η Οκτωβρίου.

Η Armita Girawend, η οποία κατάγεται από το Kermanshah, έχασε τις αισθήσεις της και δίνει μάχη για τη ζωή της εδώ και τρεις μέρες.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε λογομαχία αφού η αστυνομία ηθικής προειδοποίησε μια ομάδα κοριτσιών να «φορούν σωστά το χιτζάμπ». Η Armita Girawend  χτυπήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του καυγά, μετά η οποία έπεσε κάτω και μετά προχώρησε στο μετρό με τη βοήθεια των φίλων της. Αναφέρεται ότι έχασε τις αισθήσεις της και έπεσε σε κώμα στη συνέχεια.

Η κυκλοφορία του πλάνα στο μετρό και το ρεπορτάζ για το περιστατικό αποτρέπεται από το κράτος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας δημοσιογράφος που επιχείρησε να εισέλθει στο νοσοκομείο όπου κρατείται ο Girawend τέθηκε υπό κράτηση.

Το περιστατικό έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά την υπόθεση της 22χρονης Κούρδισσας, Τζίνα Μαχσά Αμίνι, η οποία συνελήφθη από την λεγόμενη αστυνομία ηθικής στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια οικογενειακής επίσκεψης στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ της. Τέθηκε υπό κράτηση,  Βασανίστηκε σκληρά, έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Kasra στην Τεχεράνη.

Η κρατική γυναικοκτονία της Jina Mahsa Amini πυροδότησε μια επανάσταση με το σύνθημα “Jin, Jiyan, Azadî” (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) σε όλη τη χώρα. Οι γυναικείες εξεγέρσεις που εξαπλώθηκαν από την Rojhilat σε ολόκληρο το Ιράν έχουν δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη επανάσταση στο μυαλό των ανθρώπων, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων. Παρά την καταγγελία της οικογένειας κατά των υπευθύνων για τον θάνατο της Amini, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

2023-10-04T19:53:41+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top