Μεταφέρει η Τουρκία Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη στο Ιράκ;

Μεταφέρει η Τουρκία Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη στο Ιράκ;

Μεταφέρει η Τουρκία Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη στο Ιράκ;

Μεταφέρει η Τουρκία Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη στο Ιράκ;

Καθώς η διασυνοριακή επιχείρηση της Τουρκίας συνεχίζεται, νέες αναφορές που βασίζονται σε τοπικές πηγές κάνουν λόγο για χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία και για μεταφορά μελών του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" από τη Λιβύη, για να πολεμήσουν εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Στις περιοχές Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν, γνωστές και ως ζώνες άμυνας της Medya του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις, στοχεύοντας τους Κουρδούς μαχητές.

Από τις 23 Απριλίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να προσγειώσουν στρατιώτες από ελικόπτερα, καθώς παράλληλα επιτίθενται με βόμβες από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε δεκάδες περιοχές, για να πάρουν τον έλεγχο των βουνών.

Εντωμεταξύ, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Λαού (HPG) και οι Μονάδες Ελεύθερων Γυναικών (YJA-star) ανταποκρίθηκαν στις επιθέσεις, στο πνεύμα της «αντίστασης». Οι επικεφαλής διοικητές τόνισαν σε προηγούμενες δηλώσεις ότι οι Κούρδοι μαχητές διεξάγουν μια «μάχη αυτοάμυνας» ενάντια στις «κατοχικές απόπειρες» της Τουρκίας.

Η διασυνοριακή επιχείρηση μεταφέρθηκε και εντός της Τουρκίας, καθώς τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ), το Σιρνάκ (Şirnex) και τον Μπατμάν (Elih) στη νοτιοανατολική Τουρκία, δέχτηκαν επίθεση του HPG, μέσω μη επανδρωμένων drone.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσιογραφική έκθεση που βασίζεται σε τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί στον Λόφο Koordine και στα χωριά Derare και Kesta στην περιοχή της Μετίνα.

Όπως αναφέρεται οι ανθρώπινες απώλειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν φτάσει σε τεράστιο αριθμό και οι τραυματίες στρατιώτες μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Gülhane, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ένα μαχητής των Ρeshmerga, που δεν ήθελε να μοιραστεί το όνομά του για λόγους ασφαλείας, είπε ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει 650 Σύριους μισθοφόρους, φερόμενους ως μέλη του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού", για την καταπολέμηση των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Οι Σύριοι μισθοφόροι τοποθετήθηκαν σε μια τουρκική στρατιωτική βάση στην περιοχή Rubarok της ανατολικής επαρχίας Hakkari (Colemerg) της Τουρκίας, και μέχρι στιγμής 76 μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με Κούρδους μαχητές.

Ο μαχητής των Ρeshmerga που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι 256 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, 21 από τους οποίους ήταν ανώτεροι αξιωματικοί. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έλαβε τις εν λόγω πληροφορίες από υψηλόβαθμο στρατιωτικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με τον οποίον είχε προσωπική συνομιλία.

Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, η οποία κατέφτασε στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ανακάλυψε στοιχεία για 11 επιθέσεις χημικών αερίων στην περιοχή, αλλά δεν ελήφθησαν περαιτέρω πληροφορίες από τις τοπικές πηγές σχετικά με αυτούς τους σοβαρούς ισχυρισμούς.

Αρχικά η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι μέσω αυτής της επιχείρησης στόχευαν να καταλάβουν τον έλεγχο μιας περιοχής στο βόρειο Ιράκ που καλύπτει 100 χιλιόμετρα, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις της κουρδικής πλευράς, η Τουρκία απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου.