«Η Τουρκία στοχεύει εσκεμμένα τον δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας μας μέσω των ανελέητων επιθέσεων της στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, με απώτερο σκοπό την επανίδρυση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Ehmed Xoce, μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Εκφράζοντας απογοήτευση για τη σιωπή των διεθνών δυνάμεων, ο Xoce είπε ότι η αδράνειά τους συνεπαγόταν σιωπηρή έγκριση.

Ο Ehmed Xoce, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, επέκρινε τη σιωπή των διεθνών δυνάμεων, υποδηλώνοντας ότι η αδράνειά τους συνεπάγεται σιωπηρή έγκριση της πρόσφατης κλιμάκωσης των επιθέσεων από την Τουρκία σε διάφορες πόλεις στη βόρεια Συρία.

Ο Xoce σχολίασε τις πρόσφατες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις στη βόρεια Συρία, όπως Τζαράμπουλους (Cerablûs), Al-Bab (Bab), Αζάζ (Ezaz), Αφριν (Efrîn), Ρας αλ-Άιν (Serêkaniyê) και Τελλ Αμπιάντ (Girê Spî) σε συνέντευξη στο Mezopotamya Agency (MA) την Κυριακή Επεσήμανε ότι η Τουρκία διεξάγει αυτές τις επιθέσεις κατά παράβαση των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αναπτύσσοντας μη επανδρωμένα ένοπλα εναέρια οχήματα (UAV) τα τελευταία χρόνια.

«Από τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, το εύρος αυτών των επιθέσεων έχει επεκταθεί περαιτέρω Η σιωπή του Διεθνούς Συνασπισμού [κατά του ISIS] και άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις υποδηλώνει την ύπαρξη άγνωστων συμφωνιών», δήλωσε ο Xoce.

Η πιο πρόσφατη σειρά επιθέσεων σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου κατά μήκος του δρόμου Al-Malikiyah (Tirbespiyê) – Qamishli (Qamişlo) στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, που συμπίπτει με την 20ή συνεδρίαση της Αστάνα στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία. Η Yusra Derwêş, συμπρόεδρος του Συμβουλίου του  Qamishlo Canton , Η αναπληρωτής της Liman Şiwêş και ο οδηγός τους Fırat Tûma έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, ενώ ο συμπρόεδρος του συμβουλίου Gabi Şemûn τραυματίστηκε.

Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα, ο Μασούρ Μπαρζανί, Πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ταξίδεψε στην Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η ανακήρυξη της Αυτόνομης Διοίκησης [Βορείου και Ανατολικής Συρίας] το 2014 οδήγησε σε κλιμάκωση της συχνότητας των επιθέσεων. … Ο απώτερος στόχος είναι να ξαναγράψουμε την αιωνόβια Συνθήκη της Λωζάνης και να καταστείλουμε τη βούληση των Κούρδων για έναν ακόμη αιώνα», είπε ο Xoce.

Ο Xoce τόνισε περαιτέρω την αυξημένη ένταση των επιθέσεων μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Αυτόνομης Διοίκησης ότι θα διώξουν ποινικά  περισσότερα από 10.000 μέλη του ISIS που κρατούνται αυτή τη στιγμή σε φυλακές. «Ενώ οι επιθέσεις είχαν υποχωρήσει προσωρινά μετά τον [πρώτο γύρο] των εκλογών τον Μάιο, επαναλήφθηκαν και συνεχίζονται αμείωτα μετα από τη νίκη του Ερντογάν. Πρόσφατα, οι επιθέσεις στόχευαν ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της Αυτόνομης Διοίκησης, την ίδια ώρα που γινόταν η συνεδρίαση της Αστάνα. Αυτό δείχνει ότι το φασιστικό τουρκικό κράτος, υπό την κυριαρχία του Ερντογάν, τρέφει μηδενική ανοχή στην ελεύθερη συνύπαρξη διαφορετικών λαών».

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη σιωπή των διεθνών δυνάμεων, ο Xoce παρατήρησε: «Αυτές οι επιθέσεις συμβαίνουν ακριβώς μπροστά στα μάτια τους, ωστόσο επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια και να παραμείνουν σιωπηλοί. Η αδράνειά τους συνεπάγεται σιωπηρή έγκριση».