Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο, κάηκαν σπίτια στο Ασκληπιείο - Εκκενώνονται Γεννάδι και Βατί - Εκκενώσεις οικισμών και στην Κέρκυρα

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα, καθώς εξακολουθούν να μαίνονται μεγάλα πύρινα μέτωπα στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, ενώ υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο, η οποία παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

“Αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών”, δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Ρόδος

Διαστάσεις παίρνει το μέτωπο της φωτιάς στη Νότια Ρόδο καθώς δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

 

Σε αυτό το κλίμα, εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών”.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει. Παράλληλα μάχη δίνεται και στο Ασκληπιείο όπου η φωτιά έχει “εισβάλει” στο χωριό κατακαίγοντας σπίτια και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της. Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι.

Δύο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

“Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο” ανέφερε λίγο νωρίτερα και ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα. “Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο” ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια. “Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις” ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Προηγούμενη ενημέρωση ανέφερε πως στη Δυτική πλευρά της Ρόδου συνεχίζοντας οι επιχειρήσεις σε εστίες στον Ασκληπιείο και στα Λαέρμα. Η ανατολική πλευρά πάει καλά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια Απολλωνα-Στεφανίας προ Μάλωνα. Επιχειρούν ένα CL-415 και 3 τράκτορες.

Σημειώνεται πως πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης. Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο, κάηκαν σπίτια στο Ασκληπιείο - Εκκενώνονται Γεννάδι και Βατί - Εκκενώσεις οικισμών και στην Κέρκυρα

Παροχή συνδρομής και απεγκλωβισμός περί των 3.700 ατόμων μετά στη ν. Ρόδο

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες την 22.07.2023, η Λιμενική Αρχή Ρόδου για εκδήλωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή ”ΛΑΡΔΟΥ – ΚΑΛΑΘΟΥ – ΛΙΝΔΟΥ” ν. Ρόδου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Μη Επανδρωμένο Σκάφος (UAV), τέσσερα (04) φουσκωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, τρία (03) Ρ/Κ λιμένος καθώς και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σκαφών, Ε/Γ-Τ/Ρ, ημεροπλοίων και αλιευτικών σκαφών. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Με τη συνδρομή των ανωτέρω σκαφών απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον τουριστικό λιμένα ν. Ρόδου περίπου τρεις χιλιάδες επτακόσια (3.700) άτομα.

Με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διατέθηκαν τρία (03) Ε/Γ-Ο/Γ πλοία στο λιμένα Ρόδου για φιλοξενία απεγκλωβισθέντων.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιγγλατούρι όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

Μιλώντας για το μεγάλο πύρινο μέτωπο της Κέρκυρας,  ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, δήλωσε ότι “η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού”. Και όπως είπε, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν 2446 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν αστυνομία, Περιφέρεια και λιμενικό. Όπως είπε μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί κάποιο σπίτι στην Κέρκυρα όπου επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς προχώρησαν πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πλωτά του λιμενικού σώματος, 9 ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί ανάγκη για άλλους απεγκλωβισμούς.

Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και άνδρες που έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία, κάτοικοι και εθελοντές, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν σήμερα η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο, κάτοικοι και τουρίστες θα επιστρέψουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Πυρκαγιά Κερκυρα

Αίγιο

Παράλληλα, υπάρχουν ενεργά μέτωπα στον οικισμό Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας.  Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.  Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Αναφορικά με τη φωτιά που ξεκίνησε χθες κοντά στα Δερβενάκια Αχαϊας, ο Βασίλης Βαθρακογιάννης επισήμανε νωρίτερα ότι εκεί επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειες για κατάσβεση.

Η φωτιά, όπως τόνισε προηγουμένως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν. Για τον λόγο αυτόν, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας με μήνυμα μέσω 112 που εστάλη στους κατοίκους ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.

Πυρκαγιά στο Αίγιο

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Κάρυστος

Η πυρκαγιά στην Κάρυστο έχει ανοίξει νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστός αλλά εξακολουθεί να έχει ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν ένα CL-215 και 2 CL-415, ενώ θα σταλεί και ένα Ε/Π.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας (247) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ χθες, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω 112 στους κατοίκους τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Εύβοια, ο ο Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός.  “Οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112” πρόσθεσε, λέγοντας ότι στην περιοχή επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού σε 5 περιφέρειες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 24/7 σε πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα:

* στην περιφέρεια Αττικής,

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας), και

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει στις εξής περιοχές:

* στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω),

* στην περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας),

* στην περιφέρεια Κρήτης,

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),

* στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας), και

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας).