Κούρδοι ακτιβιστές καλούν την Έβερτον να λάβει αποφάσεις μετά τον φασιστικό χαιρετισμό του Τοσούν

Κούρδοι ακτιβιστές καλούν την Έβερτον να λάβει αποφάσεις μετά τον φασιστικό χαιρετισμό του Τοσούν

Κούρδοι ακτιβιστές καλούν την Έβερτον να ενεργήσει μετά τον φασιστικό χαιρετισμό του Τοσούν

Κούρδοι ακτιβιστές καλούν την Έβερτον να λάβει αποφάσεις μετά τον φασιστικό χαιρετισμό του Τοσούν

Οι φορείς διοίκησης του ποδοσφαίρου και η Έβερτον πρέπει να πάρουν σαφή θέση ενάντια στον ρατσισμό και να δηλώσουν ότι οι "Ζωές των Κούρδων έχουν Αξία", μετά τον φασιστικό χαιρετισμό του Τζενκ Τοσούν.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Έβερτον δέχτηκε αιτήματα για να διακόψει το συμβόλαιό της με τον τούρκο ποδοσφαιριστή Τζενκ Τοσούν, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ακροδεξιό σύμβολο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου αγώνα της ομάδας με την Rotherham στο FA Cup.

Ο Τοσούν αποδοκιμάστηκε καθώς πραγματοποίησε τον χαιρετισμό των γκρίζων λύκων κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς πανηγύριζε ένα γκολ που τελικά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Ο επιθετικός ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποβολή μακράς διαρκείας και δυσκολία στο να βρει ένα νέα ομάδα μετά από την ακροδεξιά πράξη του.

Οι υποστηρικτές της Crystal Palace, του κλαμπ του Λονδίνου στο οποίο φιλοδοξούσε να μεταγραφεί ο Τοσούν, δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν επιθυμούν έναν ρατσιστή παίκτη στο Selhurst Park, κάτι που θα μπορούσε να ναυαγήσει τη συμφωνία μεταφοράς.

Ο Tosun χαρακτηρίστηκε ως ψεύτης αφού ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την ακροδεξιά ομάδα που τρομοκρατεί κουρδικές κοινότητες στην Τουρκία και σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Οι γκρίζοι λύκοι, έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA και λειτουργούν ως παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με το υπερεθνικιστικό MHP, το οποίο συγκυβερνά στην Τουρκία, στηρίζοντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρακρατική ομάδα δημιούργησε τάγματα θανάτου που σκότωσαν συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και αριστερούς. Αλλά ο κύριος στόχος των σουνιτών ισλαμιστών νεοφασιστών ήταν η κουρδική και η αλεβίτικη κοινότητα τους οποίους θεωρεί άπιστους.

Σε ένα από τα πιο διαβόητα και μαύρα περιστατικά στην ιστορία της Τουρκίας, οι Γκρίζοι Λύκοι σκότωσαν περισσότερους από 100 Αλεβίτες σε ένα οκταήμερο πογκρόμ, τον Δεκέμβριο του 1978, γνωστό ως Σφαγή του Maras.

Μεταξύ του 1970 και 1980 πιστεύεται ότι η ακροδεξιά ομάδα ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης περίπου 700 αριστερών και διανοούμενων.

Πιο πρόσφατα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μέτρα για την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων. Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που προέβη σε μια τέτοια κίνηση, κατηγορώντας τους για «ακραία βία» και υποκίνηση φυλετικού μίσους, αφού οι υποστηρικτές τους έκαναν ρατσιστικά γκράφιτι σε ένα μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι Γκρίζοι Λύκοι πιστεύεται από πολλούς ότι συνεργάστηκαν με τις τουρκικές υπηρεσίες για τη δολοφονία της συνιδρύτριας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) το 2013, Σακινέ Τζανσίς, που πυροβολήθηκε σε κοινοτικό κέντρο του Παρισιού μαζί με τις Fidan Dogan και Leyla Soylemiz.

Η Γερμανία, η οποία έχει μια σημαντική κουρδική κοινότητα εξετάζει επίσης μια τέτοια απαγόρευση. Τον Νοέμβριο, οι Ολλανδοί πολιτικοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει την λειτουργία της οργάνωσης, ενώ η Αυστρία απαγόρευσε την εμφάνιση του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων το 2019.

Ο Τοσούν έδειξε τις ρατσιστικές καταβολές του από το 2019, κάνοντας στρατιωτικό χαιρετισμό αφού σημείωσε γκολ σε διεθνή αγώνα για την Τουρκία.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την παράνομη εισβολή του Ερντογάν στη Ροζάβα όπου ο τουρκικός στρατός συμμάχησε με τζιχαντιστές σε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον Κούρδων.

Οι Κούρδοι ακτιβιστές με έδρα τη Βρετανία κάλεσαν τα διοικητικά όργανα του οργανωμένου ποδοσφαίρου να αναλάβουν σθεναρή δράση και απαίτησαν άμεση συγγνώμη από τον σύλλογο του Τοσούν, την Έβερτον, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος.

Σε μια δήλωσή του ο οργανισμός "Ειρήνη στο Κουρδιστάν" (PIK) είπε: «Η FA και η Everton FC πρέπει να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στον ρατσισμό, δηλώνοντας ότι οι "Ζωές των Κούρδων έχουν Αξία"».