Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία και την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει

Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία και την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει

Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία και την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει

Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία και την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει

Κάτι περίεργο και σοβαρό συμβαίνει εδώ και καιρό στο Βερολίνο και στις σχέσεις με την Άγκυρα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού «Κλάδος Ελαίας», που ήταν μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής του κουρδικού καντονιού Αφρίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Der Tagesspiegel”, όχι μόνο δικαιολόγησε την επιχείρηση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, αλλά στην ουσία επαίνεσε την Τουρκία για το «θάρρος» της.

Ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», είπε ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από τη Δύση και δεν φοβάται από τα γεωπολιτικά αποτελέσματα της κρίσης που μπορεί να ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, λόγω της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεδομένου ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που υπερασπιζόταν το Αφρίν, ήταν σύμμαχος τω ΗΠΑ στον αγώνα καταπολέμησης του ISIS.

Στο ίδιο άρθρο ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι οι ΗΠΑ είτε θεωρούσαν ότι μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη διαφωνία είτε αγνοούσαν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Για την πρώτη εκτίμηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι ήταν λάθος, ενώ για τη δεύτερη είπε θα έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικότερα για τους Ευρωπαίους.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές με την Τουρκία για να μην έχουν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ τόνιζε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ίδρυση κουρδικού κράτους με την κυριαρχία των τρομοκρατικών οργανώσεων και εάν χρειαστεί θα συνεχίσει την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων…, καταλήγοντας ότι η Γερμανία θα είναι επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία.

Η στήριξη εκείνη επέτρεψε στην Τουρκία να διαπράξει να συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων του Αφρίν, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του καντονιού πριν την εισβολή ήταν κατά 97% κουρδικός, ενώ σήμερα, μετά την εκδίωξη του ντόπιου πληθυμσού και την εγκατάσταση τζιχαντιστών με τις οικογένειές τους, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 25%. Όσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκείνων που έχουν μείνει στο καντόνι του Αφρίν, η Τουρκία διδάσκεται από το παρεθλόν της και κάνει ό,τι έκανε σε Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους. Τα ίδια, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας.

Πρόσφατα ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε και πάλι ότι η Γερμανία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην συνεργαστούν με το YPG, για να μην… δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε δύο επισημάνεις που έκανε ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ στο άρθρο του στην “Der Tagesspiegel”.

Η πρώτη είναι η εκτίμησή του ότι εάν οι ΗΠΑ αγνοήσουν την γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αυτό «θα έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικότερα για τους Ευρωπαίους».

Η δεύτερη είναι η εκτίμηση ότι η Γερμανία θα είναι επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία.

Αν και το άρθρο του κ. Γκάμπριελ γράφτηκε πριν από περίπου 3,5 χρόνια, οι εκτιμήσεις που έκανε τότε αλλά και η πρόσφατη αναφορά του, ότι η Γερμανία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην συνεργαστούν με το YPG, σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Βερολίνο απέναντι στην Τουρκία, δείχνουν ότι ο πρώην Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν εξέφραζε δικές του απόψεις, αλλά τις θέσεις και την πολιτική της χώρας του.

Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη στην Ε.Ε., είναι η χώρα που υποχρέωσε την Ελλάδα και την Κύπρο να υπαναχωρήσουν από την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και να υιοθετήσουμε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Επίσης, η Γερμανία είναι η χώρα που απέκλεισε για δεύτερη φορά την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, παρότι η χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, παρότι η χώρα μας έχει πληγεί και πλήττεται από την εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη. Μάλιστα, το τουρκολυβικό μνημόνιο το χαρακτήρισε ως μη νόμιμο και η Γερμανία και η Ε.Ε. και παρόλα αυτά, η Γερμανία απέκλεισε την Ελλάδα, για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Επειδή η Γερμανία είναι η χώρα που ατύπως κρατά τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της Ε.Ε., από το οποίο θα βγουν τα 32 δις ευρώ, του πακέτου στήριξης, το οποίο η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο για να σταθεί στα πόδια της, μετά από μια επώδυνη δεκαετή κρίση, που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία και την ίδια την κοινωνία,

Και επειδή η Γερμανία έχει επενδύσει πολλά στη σχέση της με την Τουρκία, όπως ομολογεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,

Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να προσπαθήσει να επιβάλλει στην Ελλάδα «λύσεις» έναντι της Τουρκίας, μπροστά στις οποίες η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών θα φαντάζει ως πταίσμα.

Η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο θα πρέπει να αναλύσουν και να σταθούν με περίσκεψη στη στάση αυτή της Γερμανίας και αναλόγως να σχεδιάσουν την πολιτική αντιμετώπισής της.

Και όταν σχεδιάζουν την πολιτική αυτή οι εν Αθήναις και εν Λευκωσία, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι άλλη γεωστρατηγική αξία έχει το «οικόπεδο» της Κύπρου και της Ελλάδας όταν το υπερασπίζεται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος κράτος και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, και άλλη αξία έχει αν το πολιτικό σύστημα είναι δεδομένο και ευεπήφορο σε πιέσεις και παραχωρήσεις.

Αν και η Αθήνα, μαζί με την Λευκωσία, θελήσουν να δείξουν αποφασιστικότητα, τότε ίσως ανακαλύψει η Γερμανία ότι και το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου έχει απίστευτη γεωστρατηγική σημασία.

Με μια προϋπόθεση: Μια εννιαία εθνική στρατηγική, που δεν θα μας καθιστά δεδομένους για κανέναν και θα δίνει υπόσταση στην γεωστρατηγική αξία των δύο χωρών.

Υ.Γ. Αφού δημοσιεύθηκε το άρθρο αυτό στη δημοκρατία και το pontosnews.gr, είδαμε παλιό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ (2029), που λέει ότι ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο, βράβευσε με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Γκάμπριελ. Τα συμπεράσματα δικά σας!!!