Η Zehra Doğan στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες του 2020
Η Zehra Doğan στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες του 2020
- Date: 6 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Πολιτισμός
- Date: 6 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Πολιτισμός
Η Zehra Doğan στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες του 2020
Η Κούρδισσα καλλιτέχνης είναι σύμφωνα με το ArtReview μία από τις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη για το έτος 2020.
Η λίστα "Power 100" αποτελεί μια ετήσια προσπάθεια του ArtReview, ενός από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, για να εντοπίσει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την τέχνη στη σύγχρονη περίοδο. Η κύρια λειτουργία της ετήσιας λίστας είναι να αναδείξει ποιος ή τι επηρεάζει την τέχνη που δημιουργείται σήμερα. Ένα στιγμιότυπο, αν θέλετε, το οποίο επιδιώκει να επισημάνει τι συμβαίνει στον κόσμο της τέχνης και ποιος της προσφέρει ώθηση. Η λίστα καταρτάται εν μέρει επιστημονικά, εν μέρει συναισθηματικά, ενώ συμπληρώνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια: επηρεάζουν τα άτομα που βρίσκονται στη λίστα το είδος της τέχνης που παράγεται τη δεδομένη περίοδο; Σε ποιο βαθμό επεκτείνεται η επιρροή τους πέρα από το τοπικό, και στο παγκόσμιο επίπεδο; Και πόσο ενεργά έχουν επιδείξει την επιρροή τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες;
Η Zehra Doğan είναι μία βραβευμένη δημοσιογράφος και καλλιτέχνης, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια και πολιτικά (όπως για παράδειγμα αποδεικνύει η ίδρυση και επιμέλεια της Jinha, μιας Κουρδικής φεμινιστικής εφημερίδας που λογοκρίθηκε και διεκόπη η κυκλοφορίας της από τις τουρκικές αρχές το 2016), αλλά και στην τέχνη της.
Η Doğan οδηγήθηκε πολλές φορές στη φυλακή, στο Μάρντιν, στην Ταρσό και στο Ντιγιαρμπακίρ, σε διάφορες περιόδους μεταξύ του 2016 και του 2019. Πρόσφατα της επιβλήθηκε ποινή δύο ετών και εννέα μηνών διότι κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα μία ζωγραφιά που απεικονίζει την καταστροφή της πόλης Νίσιβις από τις τουρκικές κρατικές δυνάμεις.
Τώρα, ωστόσο, τα εικονογραφημένα μυθιστορήματά της, τα γλυπτά και τα σχέδιά της, πολλά από τα οποία δημιούργησε καθώς υπέφερε ως πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές, και τα οποία φυγάδεψε από τη φυλακή με ποικίλους ευφάνταστους τρόπους, προβλήθηκαν σε μία γκαλερί τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από τη μύτη των διωκτών της από το τουρκικό καθεστώς, ενώ ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα, το Xêzên Dizî (Οι Κρυμμένα Πίνακες, 2018–20), που απεικονίζει τις ιστορίες του Κουρδικού αγώνα, τη φρίκη των φυλακών και τις ιστορίες των συγκρατούμενών της, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη Μπιενάλε του Βερολίνου.
Τον Νοέμβριο η Doğan κέρδισε το βραβείο Carol Rama.
Αφήστε ένα σχόλιο