Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή, καταγγέλλοντας τη Ρωσία και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), που είναι εγγυητές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 2019, για τη σιωπή τους σχετικά με τις συνεχείς τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων. κατείχε περιοχές στη βόρεια Συρία.

Η υπό τους Κούρδους Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) εξέφρασε την Κυριακή την έντονη αποδοκιμασία της Ρωσίας και του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εγγυητές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 2019, για τη σιωπή τους σχετικά με τις συνεχείς τουρκικές επιθέσεις σε περιοχές που κατέχονται από την AANES.

Η κυβέρνηση ανέφερε στη δήλωσή της ότι αναμένουν οι συνεχείς τουρκικές επιθέσεις να έχουν αντίκτυπο στις συνεργατικές προσπάθειες του Παγκόσμιου Συνασπισμού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατά του ISIS. Υποστήριξαν περαιτέρω ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός αντανακλά μια «βαθιά έχθρα που υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για τη σταθερότητα και την εξάλειψη της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα του ISIS».

«Παρά τις τραγικές απώλειες ζωών και τραυματισμών που προκλήθηκαν σε αμάχους, ο διεθνής συνασπισμός και οι εγγυήτριες δυνάμεις της κατάπαυσης του πυρός παρέμειναν σιωπηλοί, τους οποίους η AANES θεωρεί υπεύθυνη για τη διαιώνιση της τουρκικής επιθετικότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση υποστήριξε περαιτέρω ότι οι ενέργειες της Τουρκίας οδηγήθηκαν από εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών αγώνων, που έχουν εντείνει την επιθετικότητά της εναντίον τμημάτων της Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο της σημαντικής κλιμάκωσης των τουρκικών επιθέσεων στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερες από 40 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές των περιοχών Αφρίν (Efrîn) και Shahba (Şehba), τραυματίζοντας έναν άμαχο, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Hawar (ANHA). Η κατάσταση του τραυματία φέρεται να είναι κρίσιμη και ασταθής.

Επιπλέον, το πρωί της Κυριακής, τουρκικό drone στόχευσε την πόλη Ταλ Ριφάτ (Τιλ Ριφάτ) στη Σάμπα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα χωριό στην επαρχία Qamushli (Qamişlo) στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Μετά την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία συνήψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι εγγυήτριες χώρες. Αυτές οι συμφωνίες προέβλεπαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και απαιτούσαν από τους Κούρδους SDF να αποσυρθούν 32 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Οι SDF υποστηρίζουν ότι αν και έχουν τηρήσει τη συμφωνία αποχωρώντας από τις παραμεθόριες περιοχές, η Τουρκία επιμένει να στοχεύει την περιοχή.