Η τουρκική επιχείρηση στο Γκάρε στόχευε στη διατήρηση του PKK στον κατάλογο «τρομοκρατών»

Η τουρκική επιχείρηση στο Γκάρε στόχευε στη διατήρηση του PKK στον κατάλογο «τρομοκρατών»

  • Date: 27 Φεβρουαρίου, 2021
  • Categories:Διεθνή
Η τουρκική επιχείρηση στο Γκάρε στόχευε στη διατήρηση του PKK στον κατάλογο «τρομοκρατών»

Η τουρκική επιχείρηση στο Γκάρε στόχευε στη διατήρηση του PKK στον κατάλογο «τρομοκρατών»

Η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στο Γκάρε είχε ως στόχο να διατηρήσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Kamuran Berwarî σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mesopotamia.

Δεκατρείς Τούρκοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτών, σκοτώθηκαν στην περιοχή Γκάρε του Ιρακινού Κουρδιστάν κατά τη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του PKK με την ονομασία «Claw-Eagle 2». Ενώ η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το PKK σκότωσε τους 13 κρατουμένους, το PKK αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξέφρασαν την κριτική τους σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση των τούρκων ομήρων, οι οποίοι κρατούνται εδώ και χρόνια ως «κρατούμενοι πολέμου», όπως ανακοίνωσε προηγουμένως το PKK σε δήλωση.

Ο Kamuran Berwarî, Κουρδός πολιτικός και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Duhok μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την πολυσυζητημένη επιχείρηση. «Ο σκοπός της επιχείρησης στο Γκάρε για την Τουρκία ήταν να αποθαρρύνει τις προσπάθειες του ΡΚΚ να διαγραφεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Berwarî.

Ο Berwarî είπε ότι το PKK είχε προστεθεί στη λίστα μετά το θάνατο του Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε, και 33 στρατιωτών στο δρόμο Elazig-Bingöl στην Τουρκία με εντολή του Şemdin Sakık το 1993.

Ο βασικός σκοπός της Τουρκίας

Ο Berwarî υποστηρίζει ότι η επιχείρηση στο Γκάρε δεν ήταν ποτέ μια «επιχείρηση διάσωσης» των 13 κρατουμένων.

«Αν ο στόχος ήταν να σώσουν τους ομήρους, θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει αυτήν την αποστολή με εκατοντάδες μεθόδους που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από το 2015», είπε. «Ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς της επιχείρησης ήταν να σκοτώσουν τους ομήρους και να κατηγορήσουν το PKK, έτσι ώστε το PKK να παραμείνει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη και την Αμερική».

Σχολιάζοντας το καθεστώς του PKK και την απομόνωση του αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, ο Berwarî είπε, «Είναι πλέον καιρός να διασφαλίσουμε την ελευθερία του Οτσαλάν. Το PKK πρέπει επίσης να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με το PKK στο Κουρδιστάν και σε όλο τον κόσμο».

Η στρατηγική του Ερντογάν

Ένας άλλος σκοπός της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν να «καταλάβει» την Ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν, σύμφωνα με τον Berwarî. «Εάν η επιχείρηση ήταν επιτυχής, θα είχαν επιτεθεί στα σύνορα της Ροζάβα και στο Σιντζάρ [Shengal]», είπε.

«Έτσι, θα έσπαζαν τη σύνδεση μεταξύ Ροζάβα και Μπασούρ [Νότιο Κουρδιστάν], αλλά αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης Ερντογάν κατέρρευσε στο Γκάρε».

Ο κουρδικός πολιτικός πιστεύει ότι η επιχείρηση στο Γκάρε σήμανε  μια μεγάλη ήττα για την τουρκική κυβέρνηση. «Η επιχείρηση απέτυχε και μετά από αυτή την ήττα εμφανίστηκε ένα νέο πορτρέτο για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς και για τα αραβικά κράτη, την Τουρκία και το Ιράν. Ένα νέο πορτρέτο εμφανίζεται επίσης για τις δυνάμεις του Κουρδιστάν. Τώρα η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τη στρατηγική της», είπε.

«Τα νεο-οθωμανικά όνειρα κατέρρευσαν»

Ο Berwarî είπε ότι η αποτυχία της Τουρκίας στο Γκάρε σημαίνει την κατάρρευση των «νεο-οθωμανικών ονείρων» της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ειρηνικές, δημοκρατικές και δυνάμεις της ελευθερίας κέρδισαν μια μεγάλη επιτυχία σε αυτήν τη μάχη, η οποία ήταν μια επιτυχία για τις κουρδικές δυνάμεις, κάτι που παράλληλα σηματοδοτεί την κατάρρευση των νεο-οθωμανικών ονείρων της Τουρκίας. Με αυτήν τη νίκη, είδαν τον λαό του Κουρδιστάν να αποφασίζει τη δική του μοίρα. Οι άνθρωποι βρισκόταν στους δρόμους σε όλο το Κουρδιστάν διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση της Τουρκίας », είπε.

«Η επιτυχία των κουρδικών δυνάμεων στο Γκάρε έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα στην Τουρκία και στις μισθοφορικές της ομάδες. Ωστόσο, όλες οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να εκδιώξουν τους Τούρκους στρατιώτες από την περιοχή του Μπασούρ. Το Μπασούρ Κουρδιστάν πρέπει να απαλλαγεί από τα πολύπλευρες επιθέσεις του τουρκικού καθεστώτος».