Η Τουρκία θερμαίνει τις σχέσεις της με το «νέο» Αφγανιστάν

Η Τουρκία θερμαίνει τις σχέσεις της με το «νέο» Αφγανιστάν

Η Τουρκία θερμαίνει τις σχέσεις της με το «νέο» Αφγανιστάν

Η Τουρκία θερμαίνει τις σχέσεις της με το «νέο» Αφγανιστάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσέφερε υποστήριξη στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εφόσον της ζητηθεί, μια εβδομάδα αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

Η Τουρκία, η οποία είχε αναλάβει την αποστολή του έλεγχου του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, φέρεται να έχει εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο μετά την ταχεία νίκη των Ταλιμπάν. Έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει υποστήριξη στους Ταλιμπάν, εφόσον της ζητηθεί, όπως μετέδωσε το Reuters στις 16 Αυγούστου, με βάση πληροφορίες που παρείχαν δύο τουρκικές πηγές.

Η Τουρκία, με 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είχε προσφερθεί να τους κρατήσει στην Καμπούλ για να φυλάξουν και να βοηθήσουν στην λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των λοιπών μελών του ΝΑΤΟ από τη χώρα, και συζητούσε αυτές τις λεπτομέρειες με την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκάνι.

Αυτά τα σχέδια φαίνεται πως έχουν ματαιωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες αφότου ο Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, επικρατεί απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τάξη έχει διαταραχθεί τελείως. Σε αυτό το στάδιο, η διαδικασία ανάληψης του αερολιμένα από τις τουρκικές δυνάμεις σταμάτησε αυτόματα», δήλωσε μία από τις πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ωστόσο, σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, η Τουρκία μπορεί να παρέχει ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε η πηγή.

Ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Αυγούστου, ότι πραγματοποιούν διάλογο με τους Ταλιμπάν. «Είμαστε σε διάλογο με όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε και συνέχισε επιβεβαιώνοντας ότι έχουν αναλάβει την αποστολή της φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τα μηνύματα που έχουν διαβιβαστεί από τους Ταλιμπάν σε αυτό το σημείο: τα μηνύματά τους αφορούν τόσο τους ξένους όσο και τις ξένες διπλωματικές αποστολές και τους ανθρώπους τους», πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. Ο Ερντογάν είχε επίσης υποδείξει ότι η Τουρκία δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους Ταλιμπάν, όσον αφορά τη θρησκευτική πίστη.

Αφού έγιναν αυτές οι δηλώσεις, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε στις 11 Αυγούστου, δηλώνοντας ότι η ομάδα επιθυμεί να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την Τουρκία.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο αδελφός μας. Έχουμε πολλά κοινά σημεία, βασισμένα στην πίστη. Θέλουμε η Τουρκία να αφήσει το παρελθόν και να επιστρέψει στο παρόν και στο μέλλον. Μετά από αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε διάλογο», δήλωσε ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ στην αραβική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία του τουρκικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, TRT.

Τα μηνύματα από την Τουρκία για στενότερες σχέσεις με τους Ταλιμπάν συνοδεύτηκαν από άρθρα στα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπαινίσσονται ένα μάλλον «φιλελεύθερο» προφίλ των Ταλιμπάν, με έναν από τους πρόσφατους τίτλους να υποδεικνύει ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν κάλεσε τις Αφγανές γυναίκες να «συμμετάσχουν» διοίκηση της χώρας.

Εντωμεταξύ, μια εμβληματική φιγούρα για τους υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, έγραψε στο Twitter: «Η πλειοψηφία του Αφγανικού λαού πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν είναι ένα εθνικό απελευθερωτικό κίνημα που αντιστέκεται στην κατοχή».

Ο Μποϊνουκαλίν, ο πρώην "επικεφαλής" της Αγίας Σοφίας (η οποία υπενθυμίζει ότι μετατράπηκε παρανόμως σε τζαμί πέρυσι), πρόσθεσε: «Έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα χωρίς να πολεμήσουν. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό του Αφγανικού λαού».