Η Τουρκία θα κατασκευάσει “ζώνη ασφαλείας” στα σύνορα με το Ιράκ και την Συρία

Η Τουρκία θα κατασκευάσει “ζώνη ασφαλείας” στα σύνορα με το Ιράκ και την Συρία

Η Τουρκία θα κατασκευάσει "ζώνη ασφαλείας" στα σύνορα με το Ιράκ και την Συρία

Η Τουρκία θα κατασκευάσει "ζώνη ασφαλείας" στα σύνορα με το Ιράκ και την Συρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια "λωρίδα ασφαλείας" ακριβώς κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και πρόσθεσε πως οι αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της ΒΑ Συρίας «είναι μόνο η αρχή».

Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κλείσει τα νότια σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ χτίζοντας μια "λωρίδα ασφαλείας", από το Χατάι μέχρι το Χακάρι, τις πόλεις στα νότια των συνόρων της Τουρκίας.

«Έχουμε ήδη δημιουργήσει μέρος αυτής της λωρίδας με τις διασυνοριακές επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα χτίσουμε τα υπόλοιπα τμήματά της βήμα προς βήμα, ξεκινώντας από μέρη όπως το Τελ Ριφάτ, το Μανμπίτζ και το Άιν αλ Αράμπ (Κομπάνι)».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία «την καταλληλότερη στιγμή» για να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

«Οι επιχειρήσεις μας με αεροπλάνα, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο η αρχή», δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνάντηση με μέλη του κόμματός του.

Οι έντονες αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού κράτους, στις 19 Νοεμβρίου, ήρθαν μια εβδομάδα μετά τον βομβαρδισμό της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, που σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε δεκάδες.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) οργάνωσαν τον βομβαρδισμό στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, οι κατηγορούμενες κουρδικές ομάδες καταδίκασαν την επίθεση που στοχοποίησε αμάχους και δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τους βομβαρδισμούς.

«Δεν αληθεύουν οι κατηγορίες πως περάσαμε τα σύνορα ή ότι πραγματοποιήσαμε επιθέσεις στο έδαφός τους, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Καμία από τις επιθέσεις τους δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά όλα τα αντίποινα μας θα λάβουν χώρα στο συριακό έδαφος», δήλωσε ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί.

Μετά τις τουρκικές επιθέσεις, ΗΠΑ και Ρωσία κάλεσαν την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.