Η Τουρκία σε δίνη
Η Τουρκία σε δίνη
- Date: 27 Μαρτίου, 2021
- Categories:Διεθνή
- Date: 27 Μαρτίου, 2021
- Categories:Διεθνή
Η Τουρκία σε δίνη
"Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Ωστόσο, η Δύση δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, την οποία βλέπει ως μια σημαντική αγορά και ως ένα εμπόδιο ενάντια στους πρόσφυγες μεταξύ της Δύσης και της Μέσης Ανατολής", γράφει ο Ayken Sever για τη Yeni Özgür Politika.
Ξεκίνησαν να αυξάνονται οι επικριτικές φωνές από τη Δύση ενόψει της πλήρους επίθεσης της δικτατορίας του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να καθυποτάξει όλους τους λαούς της Τουρκίας. Ακόμη και το ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να δηλώνει: «Έχουμε κάποιες αντιρρήσεις για το θέμα». Ορισμένες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν επιτέλους να καλούν τα κράτη τους να μην γίνονται «συνεργοί στο έγκλημα» με την Τουρκία, κάτι που θα έπρεπε βέβαια να λένε εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, όλες αυτές οι «ανησυχίες» που εκφράζονται, δεν λύνουν το πρόβλημα που λέγεται Ερντογάν, και εν γένει τουρκικό καθεστώς.
Ορισμένα δημοσιογραφικά μέσα αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το τουρκικό καθεστώς και οι δηλώσεις των αρχών των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απλή έκφραση «ανησυχιών» μέσω της οποίας δεν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή κάποιες κυρώσεις. Υπάρχουν φήμες ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος για ορισμένες περιορισμένες κυρώσεις, αλλά δεν το γνωρίζουμε σίγουρα. Και εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν επιθυμεί κυρώσεις, θα λάμβανε τότε την απόφαση η διοίκηση της ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας; Ιδιαίτερα αμφίβολο. Το θέμα είναι ότι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει ήδη σαφή αρνητική στάση ενάντια στη δικτατορία της Τουρκίας.
Υπάρχουν δύο αναδυόμενα μέτωπα στα οποία επικεντρώνεται το τουρκικό καθεστώς.
Η Τουρκία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στα παράλια της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Ορισμένες «ομάδες προβληματισμού» στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι το τουρκικό κράτος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση ισορροπίας ενάντια στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα σε μια προσπάθεια να αναπτύξει μια «νέα» θέση στη Μαύρη Θάλασσα.
Συζητείται επίσης ότι το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό πιθανώς να δραστηριοποιείται στα στρατιωτικά μέτωπα, με τουρκικά ένοπλα αεροσκάφη να συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της περιοχής του Ντονμπάς στην Ουκρανία.
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί την προσοχή είναι οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αζερμπαϊτζάν και η νέα κατασκευή αεροδρομίου στη Βαράντα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των νέων περιοχών τις οποίες κατέλαβε το υποστηριζόμενο από την Τουρκία Αζερμπαϊτζάν.
Έπειτα, το τουρκικό κράτος δημιουργεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή Αϊν Ισσά της βορειοανατολικής Συρίας, με τους Ρώσους να εφιστούν την προσοχή σε αυτή τη στρατιωτική κινητοποίηση. Αν και υπήρχαν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, οι εν λόγω χώρες παρέμειναν σιωπηλές καθώς το τουρκικό κράτος πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Και οι δύο χώρες συνεχίζουν να παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία για αυτούς δεν είναι το μέλλον των λαών της περιοχής, αλλά η συνέχιση των σχέσεών τους με την Τουρκία. Με την επίθεση εναντίον των τουρκικών υποστηριζόμενων δυνάμεων στο Ιντλίμπ μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, η Ρωσία συνεχίζει την πολιτική της σε δύο επίπεδα.
Τον επόμενο μήνα οι Ρώσοι θα επιβάλουν και μια δεύτερη αγορά S-400 στην Τουρκία.
Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Ωστόσο, η Δύση δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, την οποία βλέπει ως μια σημαντική αγορά και ως ένα εμπόδιο ενάντια στους πρόσφυγες μεταξύ της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.
Αν και αξιοποίησε το κενό πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας των χωρών της περιοχής, η Τουρκία πλέον έφτασε στα όριά της. Έχοντας ήδη χάσει την ικανότητά της να συμμετέχει σε περιφερειακούς πολέμους όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται έντονα και άλλοι μεγαλύτεροι και πολυάριθμοι παίχτες, είναι πλέον πολύ δύσκολο για την Τουρκία να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, εκτός εάν αναδειχθεί ένα πολιτικό κίνημα, το οποίο θα πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές, αγκαλιάζοντας και εκφράζοντας τις ελπίδες των λαών της περιοχής.
Αφήστε ένα σχόλιο