Η Τουρκία μετέτρεψε την αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί

Η Τουρκία μετέτρεψε την αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί

Η Τουρκία μετέτρεψε τον αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί

Η Τουρκία μετέτρεψε την αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις αλλοίωσαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κύρρου (Nebi Huri της περιφέρειας Shera), στα βόρεια του κατεχόμενου καντονιού του Αφρίν.

Σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο, ο τουρκικός κατοχικός στρατός παραμόρφωσε και αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της Κύρρου (Nebi Huri), ένω έχει χτίσει και ένα τζαμί στην αυλή του αρχαιολογικού χώρου.

Η αρχαία μακεδονική πόλη Κύρρος, βρίσκεται περίπου 45 χλμ. προς τη βορειοανατολική πλευρά του Αφρίν, απέχει περίπου 70 χλμ. από το Χαλέπι, και χρονολογείται από το 312 π.Χ. Η ελληνιστική πόλη ιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α΄ Νικάτωρ και οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη πόλη της Μακεδονίας, από όπου προέρχονταν οι άποικοι.

Η Κύρρος καταλήφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν.

Καθώς η περιοχή καταλήφθηκε, οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι όπως και τα μνημεία στο κατεχόμενο καντόνι Αφρίν υπήρξαν θύματα παράνομων δραστηριοτήτων εκσκαφών και λαθρεμπορίου, με λεηλασίες, ληστείες και κάθε είδους παραβιάσεις των αρχαιοτήτων από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους μισθοφόρους τους. Σύμφωνα μάλιστα με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Καντονιού Αφρίν, οι τζιχαντιστές και οι τουρκικές δυνάμεις, αποξηλώνονυ, ληστεύουν και μεταφέρουν λαθραία τις αρχαιότητες της περιοχής στην Τουρκία.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν αποδεικνύουν ότι ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη αλλαγές και έχει παραμορφωθεί, με την τουρκική σημαία να έχει καλύψει τα εκθέματα ενώ παράλληλα έχουν κατασκευαστεί και επιπλέον κτίρια ως μιναρέδες, ενώ προστέθηκαν και κατασκευές διακοσμημένες με μισοφέγγαρα, τα οποία εν συνόλω αποδεικνύουν ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Η Τουρκία μετέτρεψε τον αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί 2

Η Τουρκία μετέτρεψε τον αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί 3

Η Τουρκία μετέτρεψε τον αρχαία μακεδονική πόλη της Κύρρου σε τζαμί 4